Џејми Димон, претседател и извршен директор на JPMorgan Chase, го наведе финтек како една од „огромните закани за конкуренцијата“ на банките во своето годишно писмо за акционери објавено во средата.

„Банките се соочуваат со голема конкуренција од Силиконската долина, и во форма на финтек и компании на Биг Тек“, како Амазон, Епл, Фејсбук, Гугл и Валмарт, напиша Димон.

Компаниите од финтек, особено „напредуваат напред во градењето производи и услуги за дигитално и физичко банкарство“, рече Димон. „Од заеми до системи за плаќање до инвестирање, тие завршија одлична работа во развојот на лесни за употреба, интуитивни, брзи и паметни производи“.

Ова, делумно, е причината зошто „банките играат сè помала улога во финансискиот систем“, рече тој.

Додека традиционалните банки имаат „значајни јаки страни“, како „брендот, економијата на обем, профитабилноста и длабоките корени со своите клиенти“, Димон исто така ги призна нивните слабости. Работите како „нефлексибилните„ наследни системи “заедно со „обемните регулативи“ можат да ги попречат иновациите во банките.

„Способноста на финтек да ги спои социјалните медиуми, да користи паметни податоци и брзо да се интегрира со други платформи (честопати без неповолности) ќе им помогне на овие компании да освојат значителен удел на пазарот“, напиша тој.