Главниот извршен директор на Ripple, Бред Гарлингхаус предвидува дека 99% од сите криптовалути најверојатно ќе исчезнат, бидејќи тие не се фокусирани на вистинските проблеми.

Во интервјуто за Блумберг објавено на 5 ноември, Гарлингхаус тврди дека досега се создадени премногу криптовалути, предвидувајќи дека само 1% од сите криптовалути ќе преживеат, пренесува Cointelegraph.

Тој мал број на крипто-проекти кои ќе преживеат, значително ќе ги променат правилата на игра во различни индустрии и ќе растат значително со децении, бидејќи ќе се фокусираат на решавање на вистински проблеми за реалните клиенти, рече извршниот директор на Ripple.

Според Гарлингхаус, зголемениот број дигитални средства е предизвикан од возбуда околу крипто-екосистемот.

Забележувајќи дека до денес има повеќе од 3.000 дигитални средства што се тргуваат на дневна основа, директорот на Ripple посочи дека многу малку навистина ќе можат да ги задоволат потребите на клиентите, тврдејќи дека огромното мнозинство од нив „веројатно ќе одат на нула“.

„Секогаш кога има нов пазар, има многу луѓе кои брзаат на тој пазар и се обидуваат да покажат дека можат да го решат проблемот, можат да ги задоволат потребите на клиентот“, рече Гарлингхаус.

Во интервјуто, Гарлингхаус ја критикуваше и таканаречената „нестабилност на трансакциите“ на Меѓународната меѓубанкарска финансиска телекомуникациска компанија (SWIFT), објаснувајќи дека таквиот феномен значи „пресметки за време и нестабилност“.

Цитирајќи неодамнешен напис објавен од Ripple за зголемената изложеност на нестабилноста на XRP, Гарлингхаус тврди дека XRP токенот има „една десетина од изложеноста на нестабилноста на типична исплата на фиат SWIFT“.

Во јули 2019 година, SWIFT претстави успешна проба на тековните прекугранични трансфери во Азија, тврдејќи дека пилот-проектот за непосредно плаќање извршил плаќања до 25 секунди, најбрзо за 13 секунди.

Тестовите опфаќаа интеракција помеѓу платформата за инстант плаќање на иновациите на SWIFT и глобалното побрзо решение за брза исплата на Сингапур. Како што беше претходно објавено, SWIFT ќе им овозможи на компаниите кои користат дистрибуирана технологија за регистар да користат GPI платформа.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк