JP Morgan од почетокот на годинава оствари рекордни приходи од околу 1 милијарда долари од трговија, складирање и финансирање на благородни метали, што е значително подобро од конкурентските банки, изјавија двајца извори запознати со ова прашање за Ројтерс.

Коронавирусот создаде профитабилен бизнис за инвестициските банки кои се занимаваат со злато, сребро и други благородни метали, бидејќи активата ја прави масовното купување инвестиции и го нарушува нормалното функционирање на пазарот.

Сепак, јасно доминира американската банка JP Morgan, зголемувајќи го својот удел на овој пазар.

Приходите на банката до средината на ноември отпаѓаат најмалку половина од 1,7 до 2 милијарди долари што консултантската фирма МекКинзи ЦИБ Инсајт проценува дека 10-те најголеми инвестициски банки ќе ги направат заедно оваа година од трговијата со благородни метали. претежно злато.

Трговијата на пазарите со стоки на JP Morgan оваа година треба да оствари профит од над 1,5 милијарди долари и може да го замени Голдман Сакс како банка со најголем профит во бизнисот, велат изворите.

Инвестициските банки ретко заработија повеќе од 1 милијарда долари на пазарот на стоки во последните неколку години и никој од нив не заработил повеќе од 600 милиони долари на благородни метали за една година, рече Џорџ Кузнецов, во изјава за Мекинзи ЦИБ Инсајт.

Треба да се има предвид дека JP Morgan е најголемата банка во САД и една од најголемите во светот.

Тој е во срцето на глобалниот пазар вреден повеќе милијарди долари и неговите активности вклучуваат тргување со физички шипки од благородни метали до деривативни финансиски инструменти, управување со благајнички средства и трансакции со клиринг во Лондон, кој е најголемиот трговски центар.

Во срцето на оваа претпоставена добивка е зголемувањето на цените на златото и среброто во земјата од страна на инвеститорите, главно во Европа и Северна Америка, загрижени дека пандемијата на коронавирусот и печатењето пари од централните банки преку нивните големи операции на „квантитативно олеснување“ може да ги девалвираат други финансиски средства.

Овие инвеститори ги поттикнаа цените на златото на рекордни нивоа од над 2000 УСД на почетокот на годината.

Графика на злато/долар

Кон ова се додадени и придобивките остварени на фјучерс берзата Комекс во Њујорк, каде што проблемите со снабдување на почетокот на оваа година го направија попрофитабилно за луѓето со пристап до физичко злато да тргуваат со благородни метали.

Банки како „JP Morgan“ ги искористија можностите на „Комекс“ и им помогнаа на своите клиенти да го сторат истото.

Податоците од групацијата ЦМЕ, која управува со Комекс, покажуваат дека на клиентите на JP Morgan им отпаѓаат една третина од целото тргување со златни шипки наведени во октомври и повеќе од две петтини во јуни.

Како и другите големи банки, JP Morgan беше во можност да набави и снабди метали ефтино и во големи количини кога други, помали трговци не можеа да го сторат тоа, рекоа извори на Ројтерс.

Сепак, неочекуваната заработка веројатно ќе исчезне бидејќи трговијата на Комекс се враќа во нормала, но високите цени на златото и интересот на инвеститорот значат дека бизнисот ќе остане профитабилен.

„2020 година ќе биде извонредна година во овој поглед“, рече Кузнецов од Мекинзи.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк