Една од најголемите американски банки, JPMorgan, тивко влегува во светот на криптовалутите. Со мала помпа, JPMorgan Chase започна да им обезбедува на своите клиенти за управување со богатството пристап до шест крипто-фондови во изминатиот месец.

Во четвртокот, на финансиските советници им беше дозволено да започнат да ставаат клиенти на приватни банки во нов фонд за биткоин, создаден со крипто компанија NYDIG. Фондот е речиси идентичен со оној што NYDIG им го нуди на клиентите на ривалската банка Морган Стенли, велат луѓето.

Кон крајот на минатиот месец, JPMorgan воведе пристап до четири средства од Grayscale Investments и еден од Osprey фондовите: Grayscale Bitcoin Trust, Grayscale Bitcoin Cash Trust, Grayscale Ethereum Trust, Grayscale Ethereum Classic Trust и Osprey Bitcoin Trust, велат луѓето.

Изворите не сакаа да бидат идентификувани кога зборуваме за понудите, и секој цитираше засрамувачки факт: извршниот директор на JPMorgan, Џејми Димон, беше еден од најискрените скептици на Волстрит за биткоинот и сродните дигитални средства.

Потезите на JPMorgan, најголемата американска банка по средства, јасно покажуваат дека годините на неподготвеност на Волстрит да се справи со криптовалутите завршија. По претходните чекори на ривалските компании Морган Стенли и Голдман Сакс во нудењето биткоин готовина за клиентите, CNBC први објави, а стотици помали банки се наредија да го сторат истото.

Иако Димон го нарече биткоинот „измама“ што нема да заврши добро, имаше знаци дека неговиот отпор еродирал. Претходно оваа година, притисокот во JPMorgan се зголеми бидејќи клиентите бараа изложеност во биткоини, а вработените отворено прашуваа кога банката ќе се вклучи.