Бидејќи парите постепено ја губат вредноста заради ефектот на инфлацијата, чувањето пари дома или во банката е лоша финансиска одлука што доведува до гарантирано губење на капиталот на долг рок.

Поради ова, повеќето луѓе одлучуваат да инвестираат во некој вид пари, но прашањето е во што да се инвестира додека истовремено се прави инвестицијата безбедна и профитабилна.

Недвижен имот

Еден од најчестите одговори на прашањето каде да се инвестираат пари е „Купи стан и изнајми го!“. Навистина може да биде профитабилна инвестиција на долг рок, но има и други аспекти на инвестирање во недвижнини и има неколку.

Како по правило, недвижнините се неликвидни средства. Ако имате итна потреба од пари, прашање е дали ќе можете да го продадете вашиот стан или куќа по објективна вредност за помалку од неколку месеци.

Цените се зголемуваат на недвижностите на долг рок? Поради негативните демографски трендови, цените на недвижностите се очекува да забават.

Трошоци за реновирање, осигурување, итн. Ако куќа или стан е купен исклучиво како инвестиција за која се очекува да оствари профит, потребно е да се пресмета колку пари навистина ќе заработи откако ќе се одземат сите трошоци за поседување на имотот.

Доколку недвижноста не се купи за да живее во неа, туку да биде продадена или изнајмена подоцна, треба да се види дали киријата е поголема од заштедата.

Термин заштеди

Заштедите во банките се исто така многу популарна инвестиција и одговор на прашањето каде да се инвестираат пари. Бидејќи ризикот од банкрот на банката е релативно мал, а постои дури и државно осигурување на депозити до 30.000 евра за 100 % од депозитот, може да се каже дека заштедите се безбеден начин за инвестирање. Но, што е со економичноста на заштедите? Дури и во периоди кога каматните стапки се високи, заштедата е малку профитабилен начин за инвестирање. Дури може да се каже дека штедењето на пари на долг рок е непродуктивно! Станува збор за фактот дека реалната стапка на инфлација е повисока од номиналната каматна стапка поголемиот дел од времето. Конкретно, која е корисноста на вашата годишна каматна стапка од 5 проценти камата ако трошоците за живот и недвижнините се зголемија за 6-7 проценти? Иако имате повеќе пари на хартија отколку што сте имале пред орочениот депозит, сега можете да купите помалку со овие пари отколку што можевте пред да започнете да штедите.

Акции

Потенцијално многу профитабилна инвестиција, но исто така и многу ризична. Цените на одделните акции може да се зголемат за неколку стотици проценти за само неколку години, но многу е тешко да се идентификува кога и кои акции ќе имаат најголем принос. Акциите исто така подлежат на циклични движења поврзани со добрите економски времиња и рецесија, кои се случуваат периодично на секои 5-10 години. Не треба да се занемари можноста за целосно губење на депозитите во случај на банкрот на компанијата.

Инвестициски фондови

Бидејќи акциите се ризична инвестиција и бара многу знаење и време за да се следат деловните активности и состојбата на пазарот, за многу граѓани инвестициските фондови се логичен одговор на прашањето во што да инвестираат. Иако на долг рок станува збор за повеќе профитабилна инвестиција од класичното штедење, повеќето фондови дури и не успеваат да постигнат просечен принос на берзата. Најголемата причина за тоа се големите такси за управување со парите на клиентите, кои во почетокот значително го намалуваат реалниот поврат на средствата.

Доброволни пензиски фондови

Еден начин да се обезбеди подобра финансиска старост е со депонирање пари во пензиски фонд. Предноста на овој метод на вложување пари е тоа што лицето кое ќе избере да инвестира по 50-годишна возраст може целосно да располага со целата заштедена сума, а средствата се наследни во случај на смрт на корисникот. Недостаток на овој вид инвестиции е ист како кај традиционалните инвестициски фондови – тие нема да управуваат со вашите пари бесплатно.

Животно осигурување

Покрај главната и одредена заинтересираност што имателот на полисата генерално ја добива по истекот на договорот, во текот на животот на полисата за осигурување лицето е осигурано од смрт, повреди, сериозни болести за кои е потребен скап третман и други ситуации договорени во полисата за осигурување. Проблемот со осигурувањето е фактот дека станува збор за долгорочна инвестиција. Доколку осигуреникот по само неколку години сака да ја прекине полисата, тој често не прима скоро ништо од платените пари. Во случај на болест, постои ризик дека осигурувањето нема да сака да ја плати договорената сума, така што ќе можете да завршите на суд, што носи дополнителни трошоци, незадоволство и стрес за корисникот на осигурување. Кога истекува полисата за осигурување, клиентите честопати се разочарани од износот што го добиваат затоа што гледаат дека можеле да направат многу подобро со вложување пари во нешто друго.

Инвестициско злато

Инвестициското злато се однесува на златото направено од чисто злато и златните монети со најмалку 90 проценти чистота, како што се австриските златни дукати на Френсис Јосиф. Недостаток на оваа инвестиција е дека златото треба да се чува. Некои инвеститори го чуваат златото дома на скриено место, додека други го чуваат во сефови на банки или компанија специјализирана за дистрибуција и откуп на злато, што обично носи некои трошоци. Но, купувањето злато има многу предности што ги надминуваат недостатоците.

За разлика од недвижнините кои со години заробуваат капитал и тешко се продаваат во итни случаи, глобалниот пазар на злато е многу ликвиден. За разлика од инвестициските фондови и капитал, златото е отпорно на рецесија и политички кризи. Во време на неизвесност, цената на златото има тенденција да расте, што носи дополнителен бенефит од златото во време на потреба.

Во последните 50 години, цената на златото расте во просек од 8 проценти на годишно ниво, што освен што ја покрива инфлацијата, им донесе значителна добивка и на сопствениците на инвестициското злато.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк