Роман Грутер, бионаучник од Универзитетот за применети науки во Цирих, вели дека научниците веќе долго време предупредуваат дека климатските промени го зголемуваат притисокот врз одгледувачите на кафе во речиси сите региони во светот, поради што овој сакан пијалок може да стане луксузна стока.

Неделните поројни дождови не престанаа во ридовите околу езерото Викторија во источна Уганда, пркосејќи им на нормалните вредности на врнежите, навестувајќи потенцијална катастрофа за локалната економија. Одгледувачите повеќе не можат да се потпрат ниту на дожд, ниту на сонце, а одгледувањето кафе во таа земја е основа за работни места.

И другите земјоделци во регионот пријавуваат големи загуби во реколтата минатата сезона. Владата на Уганда сака да го зголеми производството на кафе на 20 милиони кесички годишно до 2030 година и да ја престигне Етиопија како најголем производител на кафе во Африка, но научниците се скептични за нивните планови бидејќи загубите на земјоделските култури укажуваат на сериозен и долгорочен проблем. Минатата година европската статистичка служба Еуростат предупреди дека кафето може да стане луксузна стока. Покрај општата инфлација, главен виновник се споменуваат се помалку посеви, што е последица на климатските екстреми. Ова не е новост ниту во Бразил. Хондурас, кој заедно со Бразил и Виетнам е главен извозник на кафе во земјите на ЕУ, веќе е погоден од две различни влијанија на климатските промени.