Златото потоа се шверцува од Африка, која е најголемиот производител на овој благороден метал во светот. Само во 2022 година од овој континент биле прошверцувани 435 тони злато во вредност од 30,7 милијарди долари. Се тврди дека најголем дел од тоа злато, меѓу 80 и 85 отсто, завршува во Обединетите Арапски Емирати.

Поголемиот дел од африканското индустриско злато, кое сочинува 11 отсто од вкупното произведено злато, се извезува во Јужна Африка, Швајцарија и Индија и се користи во медицината и во технолошката, автомобилската, воздушната и одбранбената индустрија.

Кога станува збор за африканското злато произведено во мали рудници и занаетчиски работилници, како и за индустриското злато, во 2022 година Емиратите, Швајцарија и Индија го водеа патот во неговиот увоз. Поточно, 80 отсто од африканското злато е извезено во споменатите земји, од кои 47 отсто се однесуваат на извозот во ОАЕ.

Непријавеното злато е злато кое не е пријавено или декларирано за извоз. Најголем дел од златото се декларира само кога се извезува од Африка во друга земја, т.е. дури тогаш станува легално.