Во Зимбабве, тие се потпираат на компанијата на Илон Муск за да вршат трансакции

Соочени со прекини на електрична енергија од 18 часа на ден, Econet Wireless, најголемиот мобилен оператор на Зимбабве, се сврте кон американскиот електричен автомобил и големиот производител на батерии Тесла. Мобилниот оператор во Зимбабве бара решение што ќе им овозможи на своите базни станици да работат 24/7. Африканската земја доживува хронични проблеми со готовина и повеќето трансакции и трансфери таму се вршат дигитално, многу од нив преку мобилни телефони, пишува Блумберг.

„Телекомуникациите станаа крвоток на економијата“, вели Норман Мојо, извршен директор на Дистрибуирана моќност Африка, која инсталира батерии за „Еконет“. „Ако падне оперативната мрежа во Зимбабве, не можете да правите трансакции“, додава тој.

Инсталирање на 520 Powerwall батерии, по два за секоја базна станица, е најголемиот телекомуникациски проект во кој учествуваше досега Тесла, вели Мојо. Econet има повеќе од 1.300 базни станици во Зимбабве и има уште два мобилни оператори кои работат во земјата, така што дистрибуираната моќност има уште поголеми планови да ги инсталира своите батерии и да го прошири своето присуство во соседните земји со недостаток на електрична енергија, како што е Замбија, Лесото и Конго, вели тој.

Базни станици во Зимбабве (како и на многу места низ целиот свет) користат дизел генератори како извор на струја при прекини на електрична енергија, но има и недостиг на гориво во земјата. Батерии за напојување, со цена од 6.500 долари, ќе се користат кога соларните панели не се во состојба да обезбедат доволно електрична енергија – ноќе или во тешки облаци. Секоја литиум-јонска батерија е наполнета од сонцето и може да напојува базна станица за околу 10 часа работа.

Тесла работи со голем број телекомуникациски компании ширум светот и ја гледа комбинацијата на соларни панели и батерии како можност да го прошири својот бизнис во земји и региони каде електричната мрежа е несигурна или едноставно не постои, рече Илан Муск.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност на редакцијата на БанкоМетар.мк