Кога немилосрдниот работен стрес ве турка во изнемоштена состојба ја нарекуваме психичка прегореност, тоа е сериозен проблем, кој влијае не само на вашите перформанси и благосостојба, туку и на вашиот тим и вашата организација.

Сепак, постојат чекори што можете да ги преземете штом ќе бидете свесни за симптомите и што може да предизвика.

Еве неколку стратегии како да се справите со психичката прегореност:

1.Дајте приоритет на грижата за себе.

Од суштинско значење е да ја надополните вашата физичка и емоционална енергија, заедно со вашиот капацитет да се фокусирате, давајќи им приоритет на добрите навики за спиење, исхраната, вежбањето, социјалната поврзаност и практиките кои промовираат рамномерност и благосостојба, како медитирање, пишување дневник и уживање во природата.

2.Променете ја вашата перспектива.

Додека одморот и релаксацијата можат да ја олеснат исцрпеноста, да го зауздаат цинизмот и да ја подобрат ефикасноста, тие не се справуваат целосно со основните причини за исцрпеност. Назад во канцеларија, сè уште може да се соочите со истиот невозможен обем на работа и неодржливи конфликти. Затоа промената на перспектива е многу важна.

3.Намалете ја изложеноста на работни стресови.

Исто така, ќе треба да се насочите кон активности и врски со висока вредност кои не предизвикуваат стрес. Ова вклучува ресетирање на очекувањата на колегите, клиентите, па дури и на членовите на семејството за тоа што и колку сте спремни да преземете, како и основните правила за заедничка работа.

Со разбирање на симптомите и причините и имплементирање на овие стратегии, можете да закрепнете и да изградите патоказ за превенција. Вашето искуство може да послужи како пресвртница што ве води во поодржлива кариера и посреќен, поздрав живот.