Пред да се подготват за патување во странство, многу луѓе имаат дилема – дали е попаметно и побезбедно да се носи готовина или да се плати со картичка? Никола Ѓукиќ од Народната банка на Србија, за РТС вели дека граѓаните треба да внимаваат при користење на картички во странство, особено при подигање готовина од банкомати, бидејќи се наплаќаат провизии.

Сè почесто граѓани добиваат СМС-пораки во кои непознати лица лажно се претставуваат како различни даватели на услуги.Т ие главно лажно се претставуваат како „Пошта на Србија“, „ДХЛ“ или „Нетфликс“.

„Граѓаните со убедување дека плаќаат нешто помали суми за да подигнат пратка или да ја обноват, да речеме, претплатата на стриминг оператор како Нетфликс, ги предаваат податоците за нивната картичка. Сепак, тие не го прават тоа на веб-страницата на тој давател на услуги, туку на лажна веб-страница што криминалците ја создале со цел да ги преземат деталите за нивната картичка. Тоа се името и презимето, датумот на истекување на картичката, бројот на картичката и што е најважно трите броја на задната страна на картичката кои го претставуваат ЦВЦ кодот за извршување на трансакцијата“, вели Ѓукиќ.

Тој додава дека граѓаните имаат време да ја блокираат картичката и во тој случај треба да се обратат до банката. Ѓукиќ изјави дека пред да замине на патување во странство е паметно да се контактира банката и граѓаните да се распрашаат за условите за користење платежни картички во други земји, а доколку картичката се изгуби за време на патувањето или се „проголта“ банкоматот, матичната банка треба да бидете контактирани.