Европската централна банка (ЕЦБ) има намера да започне со издавање на дигитален e-ваучер за да се обезбеди приватност на корисниците.

Методите за дигитално плаќање, кои стануваат се почести, се практични, но анонимноста се дава само со готовина.

Со дигиталното еврото, ЕЦБ ќе се обиде да донесе акти за балансирање за да ги доведе и двете под еден покрив.

За разлика од готовината, кога плаќате со кредитна картичка или апликација, можете да ја следите секоја трансакција: каде купувате шише вотка на бензинска пумпа ноќе, без разлика дали купувате цигари, или колку често добивате лекови против болки во аптека.

Од ова, алгоритмите создаваат профили на ризик што можат да ги користат другите.

За да се отстрани ова, ЕЦБ предложи воведување на таканаречени „ваучери за анонимност“, кои ќе бидат издадени како еден вид специјална валута во контекст на дигиталната валута и треба да гарантираат анонимност на плаќањето.

Моделот работи вака: ако лицето X сака да пренесе пари на лице Y, посредник, т.е. банката обезбедува дигитален ваучер со ваучер издаден од агенцијата против перење пари (допрва треба да биде основана) и сумата ја пренесува на друга банка. Во овој случај, надлежните не би ја знаеле целта. Сепак, предуслов е дека примателот исто така го користи овој купон во трансакцијата. Бројот на овие ваучери ќе биде ограничен.

Дигиталната валута дискутирана под клучниот збор „Е-Еуро“ треба да работи на криптографски обезбедена платформа врз база на блокчејн, слична на Биткоинот.

Со овој концепт, монетарните власти сакаат да зачуваат одредена слобода во дигиталните правни трансакции.
„Зголемената дигитализација на економијата е голем предизвик за платниот систем, кој бара рамнотежа помеѓу одреден степен на приватност во електронските плаќања и усогласеност со политиката за перење пари и регулаторните барања за финансирање на тероризам“, велат од ЕЦБ.

Идејата не е нова. Кинеската централна банка, исто така, сака одредена анонимност на планираната дигитална валута, при што „контролираната анонимност“ спомената во медиумските извештаи укажува на повисоко ниво на контрола. Блокчејнот, сепак е децентрализиран, и е спротивен на анонимноста затоа што ја запишува секоја трансакција.

Канадскиот економист и математичар Дарел Дафи, кој предава на универзитетот Стенфорд и е меѓународно признат експерт за дигитална валута, вели:

– Ваучерите не дозволуваат целосна анонимност со оглед на тоа што нивниот број е ограничен. Големите трансакции сигурно ќе бидат проверени од органите за перење пари. За помалите трансакции се поставува прашањето за довербата и сајбер заканите. Ако верувате дека властите велат дека немаат пристап до тајните служби, останува загриженоста дека криминалците би можеле да ја пробијат трансакцијата, рече Дафи.

Звучи малку носталгично, но парите се можеби најмоќната и најсигурна технологија против инвазија на приватноста. Барем анонимноста на плаќањето може да се одржи.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк