Нема глупави прашања, само глупави одговори – вели старата новинарска мудрост што може да се примени за одењето во банка.

Барањето и добивањето кредит не е нешто што се случува многу пати во вашиот живот. Некои земаат само еден кредит, други два – на пример, еднаш за автомобил, и друг пат за набавка на стан. Ретки се оние кои земаат поголем број кредити за време на нивниот живот.

Пред да добиете кредит, секогаш мора да одите во филијалата и да разговарате со банкарите. Тие ќе проверат дали ги исполнувате сите услови за добивање заем, за што детално можете да дознаете овде. Кога ќе заврши тој дел од разговорот, на ред сте, тоа е. да прашате сè што ве интересира. Тогаш разговорот треба да се спроведе на следниот начин.

Банкарите често знаат дека користат изрази во разговор што ги користат секој ден во комуникација со колегите, па затоа понекогаш „забораваат“ и го применуваат истиот речник кога зборуваат со нас, обичните граѓани. Потоа треба да ги замолите да го разјаснат секој збор што не сте го разбрале. Недоразбирањата во преговорите за кредит исто така можат да доведат до судски процеси, на кои бевме сведоци во последно време.

Вие барате да разговарате со банкар со кого се разбирате и се чувствувате пријатно за време на разговорот. Објаснете му ја моменталната финансиска состојба и вистински банкар ќе стори се за да го прилагоди кредитот според вашите потреби. Бидете сигурни дека тој ќе ви ги објасни сите дополнителни трошоци пред да потпишете.

Клучно е да се позиционирате во преговорите за кредитот како рамноправен партнер, а не како некој што „ќе се согласи на сè“, само за да добие пари. Добрите клиенти кои редовно ги подмируваат сите свои финансиски обврски, вредат по својата тежина како злато за секоја банка. Ако сте такви – тогаш треба да се позиционирате така во разговорот.

Најлошото нешто е да дојдете во банка со идеја дека ви требаат пари затоа што немате доволно – со таков став покажувате дека не знаете како да управувате со вашите пари и дека нема да знаете како да подмири го тој нов заем. Значи, важно е да бидете сигурни за што ви требаат парите и јасно да им кажете на банкарите.

Врската што ја имате со банката и банкарот има големо влијание врз вас за да ги добиете најдобрите можни услови за заем. Многу од нашите граѓани не го знаат процесот на добивање заем, па затоа се плашат да разговараат со банкарите. Честопати, најважно за нив е само да земат заем, а не да ги разбираат условите под кои позајмуваат.

Пред да разговарате со банкари, за да не лутате од банка до банка – консултирајте се со советникот од БанкоМетар.мк. Нашата бесплатна услуга е тука за да ви помогне да го најдете заемот што одговара на вашите потреби.