Банката „Силиконска долина“ е отворена пред четири децении во срцето на регионот познат по својата технолошка сила и паметно одлучување. Оваа банка со седиште во Калифорнија прерасна во 16-та најголема банка во САД, која ги опслужува финансиските потреби на технолошките компании ширум светот, пред серијата несреќни инвестициски одлуки да доведат до нејзин колапс, пишува „Гардијан“.

Бидејќи технолошкиот сектор ја претпочита оваа банка, нејзините услуги беа многу барани во годините на пандемијата. Почетниот пазарен шок предизвикан од Ковид-19 на почетокот на 2020 година брзо го отстапи местото на златниот период за стартапи и основани технолошки компании, бидејќи потрошувачите трошат на гаџети и дигитални услуги.

Многу технолошки компании ја користеа оваа банка за складирање готовина за плати и други деловни трошоци, што доведе до голем прилив на депозити. Банката инвестираше голем дел од депозитот, како што обично прават банките. Семето на пропаста беше посеано кога СВБ инвестираше многу во долгорочни државни обврзници на САД, вклучувајќи ги и оние поддржани со хипотеки. Тие се прилично сигурни инвестиции.

Меѓутоа, обврзниците имаат обратна врска со каматните стапки; кога стапките растат, цените на обврзниците паѓаат. Така, кога Федералните резерви почнаа брзо да ги зголемуваат стапките во борбата против инфлацијата, портфолиото на обврзници на СВБ почна значително да ја губи вредноста.

Ако СВБ би можела да ги држи тие обврзници неколку години додека не созреат, тогаш би го вратила својот капитал. Меѓутоа, бидејќи економските услови се влошија во текот на изминатата година, а технолошките компании беа особено погодени, многу клиенти на банката почнаа да ги повлекуваат своите депозити. СВБ немаше доволно готовина, па почна да продава дел од своите обврзници со огромни загуби, плашејќи ги инвеститорите и клиентите. Поминаа само 48 часа од моментот кога беше откриено дека банката го продала имотот и неговиот колапс.

Бидејќи банките чуваат само дел од своите средства како готовина, тие се ранливи на ненадејна побарувачка од клиентите. Иако проблемите на СВБ произлегуваат од претходните одлуки за инвестирање, алармот беше вклучен на 8 март, кога банката објави зголемување на капиталот од 1,75 милијарди долари. Банката им кажа на инвеститорите дека мора да ја затвори дупката предизвикана од продажбата на нејзиното портфолио на обврзници со загуба.

„Одеднаш сите се загрижија дека на банката и недостига капитал“, вели Фариборз Мошириан, директор на Институтот за глобални финансии.

Клиентите станаа свесни за длабоките финансиски проблеми во СВБ и почнаа масовно да повлекуваат пари. За разлика од банката ориентирана кон граѓаните, која ги опслужува компаниите и домаќинствата, клиентите на СВБ генерално имале многу поголеми сметки.

Два дена откако објави дека ќе го собере капиталот, компанијата од 200 милијарди долари пропадна. Тоа беше колапс на најголемата банка во САД по светската финансиска криза.

Непосредната загриженост од широко распространетата зараза беше спречена со брзата реакција на американската влада во гарантирањето на сите депозити на клиентите на банките. Финансиските фјучерси, кои им овозможуваат на инвеститорите да шпекулираат за идните движења на цените, зајакнаа за американскиот технолошки сектор како одговор на гаранциите.