Улогата на криптовалутите во финансирањето на тероризмот и милитантните групи е под лупа по нападот на Израел на 7 октомври од страна на палестинската милитантна група Хамас во кој загинаа повеќе од 1 400 Израелци.

Зошто?

Израел заплени крипто сметки за кои вели дека се поврзани со Хамас.

Американските законодавци ја повикаа владата да ја запре употребата на криптовалути од страна на Хамас и неговите филијали.

Но, криптовалутите се само еден начин на кој насилните милитантни групи и групи означени како терористички организации добиваат и користат пари.

Зошто криптовалутите се користат во незаконски финансии?

Секој може да постави адреса на паричник за криптовалути без секогаш да мора да биде подложен на проверки како во банка.

Адресите се псевдоними, означени само со низа букви и бројки, што значи дека луѓето можат да испраќаат и примаат криптовалути без да го откријат својот идентитет.

Блокчејн технологијата која поддржува криптовалути работи дигитално, преку границите, што значи дека може да дејствува како систем за инстант плаќање.

Криптовалутите на глобално ниво се предмет на помалку специфични регулативи од традиционалните финансии, иако во некои региони се воведуваат нови правила.

Работната група за финансиска акција (ФАТФ), глобално тело одговорно за борба против перење пари и финансирање тероризам, предупреди дека крипто-средствата „ризикуваат да станат безбедно засолниште за финансиски трансакции на криминалци и терористи“.

Можно ли е криптовалутите да не можат да се следат?

Да. Но, не секогаш.

Блокчејновите како Биткоин и Етереум создаваат трајна јавна евиденција на трансакции. Ова значи дека е можно да се види какви средства се влеале во и надвор од адресата на паричникот и со кои паричници ималo интеракција.

Тешко е за аутсајдер да ги идентификува трансакциите на блокчејнот, но компаниите за анализа на блокчејн имаат алатки за следење на средствата.

Меѓутоа, за да ги поврзат овие текови со личност или група, истражувачите се потпираат на информации што блокчејнот не ги снима.

Разменувачите на криптовалути може да снимаат кои адреси му припаѓаат на кој клиент, а полицијата може да ги открие оние зад паричниците.

Корисниците на криптовалутите можат дополнително да ги прикријат своите траги со користење на крипто „миксери“ или да префрлаат средства во берзи или други фирми каде што е тешко да се разликуваат од средствата на другите клиенти.

Колку криптовалутите се користат за финансирање терористи?

Никој не знае со сигурност.

Милитантните групи користат различни методи за преместување пари, вклучувајќи готовина, банки, лажни компании и добротворни организации и неформални финансиски мрежи.

Криптовалутите се мал дел од оваа мрежа, велат експертите.

Официјален претставник на Обединетите нации (ОН) во 2022 година изјави дека пред неколку години се сметало дека 5 отсто од терористичките напади се финансирани со криптовалути, но тоа може да се зголеми до 20 отсто, објави Блумберг.

ФАТФ оваа година соопшти дека криптовалутите претставуваат „зголемени ризици за финансирање тероризам“, но дека „огромното мнозинство“ од финансирањето на тероризмот сè уште користи обични пари.

Кога се идентификуваат незаконски финансиски текови во крипто фирма, тоа не мора да значи дека сите текови на таа фирма се „валкани“, велат истражувачите за криптовалути во пост на блог платформата Chainalysis.

Блогот наведува дека финансирањето на тероризмот „претставува мал дел од помалку од 1% од целиот пазар на криптовалути окупиран од нелегални активности“.

Што е со другите форми на нелегално финансирање?

Финансирањето на тероризмот е мал дел од нелегалната употреба на криптовалути, што вклучува измама, откуп и кражба.

Крипто криминалот ќе достигне рекордни 20,1 милијарди долари во 2022 година, прогнозираат на Chainalysis, нарекувајќи го ова проценка со пониска граница. Таа бројка ги исклучува случаите кога криптовалутите се приноси од некрипто злосторства, како што се плаќањата за лекови.

Според извештаите на ОН, кражбата на криптовалути преку сајбер напади е исто така значаен извор на финансирање за Северна Кореја.

Некои банки во Обединетото Кралство го ограничија пристапот на клиентите до криптовалутите поради порастот на крипто измамите.