Без разлика дали се обидувате да добиете кредит за прв пат како млад вработен или имате долга историја на плаќање, паметното размислување за кредит може да ги подобри вашите резултати и да ја отвори вратата за поголеми финансиски можности и пониски каматни стапки.

Подолу се дадени неколку совети како однапред да дознаете детали за вашиот кредит.

Дознајте повеќе за вашите кредитни извештаи

Дали знаете како да ја проверите вашата кредитоспособност? Вашиот прв чекор во разбирањето на кредитот е да откриете што има во вашите кредитни извештаи и кои се вашите кредитни опции во согласност со приходот што го имате.

Разберете што влијае на вашата кредитоспособност

Ако сакате да ја разберете вашата кредитоспособност, ќе треба да знаете како агенциите за известување ги создаваат. Некои вообичаени фактори вклучуваат:

Историја на плаќање. Ако претходно сте ги платиле сметките на време, ова може позитивно да влијае на вашиот резултат.
Стапка на искористеност на заемот. Овој буџет е процент од вкупниот кредитен лимит во однос на вкупниот износ на вашето салдо. Повеќето финансиски експерти сугерираат дека стапката под 30-40 проценти има позитивен ефект врз вашата кредитна способност.
Должина на кредитната историја. Колку е подолга вашата позитивна кредитна историја, толку подобро за вашиот резултат.
Кредитна мешавина. Разновидноста на кредити што ги користите или кредитната комбинација, исто така, може да влијае на вашиот резултат. Колку повеќе видови сметки имате со добра репутација, толку подобро може да се одрази на вашата кредитна способност.
Тешки прашања. Кога аплицирате за нова кредитна линија, заемодавачите обично бараат преглед на вашиот кредитен извештај. Ако го сторат тоа, може да добиете тешко барање. Голем број барања за големи кредити може негативно да влијаат на вашата кредитна способност. Меѓутоа, влијанието на кредитните прашања исчезнува со текот на времето и целосно се брише од вашиот извештај по околу две години.

Разговарајте со вашите доверители

Ако одеднаш не можете да ги следите вашите плаќања, веднаш контактирајте ги вашите доверители. Некои заемодавачи се подготвени да работат со вас за да најдат нов аранжман за плаќање.

Еве неколку совети за ефективна комуникација со доверителите:

Објаснете го вашиот проблем јасно. Без разлика дали сте ја загубиле работата, сте имале семеен проблем или имате неочекувани медицински сметки, бидете јасни во какви околности се наоѓате.
Предложете решение. Подгответе и разговарајте за некои можни решенија. Ова им помага на заемодавачите да видат дека сериозно сте размислиле како планирате да го отплатите долгот.
Поставувајте прашања. Кога ќе започнете да постигнувате договор, поставете прашања доколку не сте сигурни за деталите.
Добијте ги сите нови аранжмани во писмена форма. Ако се одлучите за нови аранжмани, побарајте писмена копија од условите.
Направете план за подобрување на вашата кредитна способност

Не постои единствен план за сите кога станува збор за подобрување на вашиот кредитен рејтинг или изградба на вашиот кредит.

Овие совети за подобрување на вашата кредитна способност може да ви помогнат да креирате план што ви одговара:

Плаќајте ги сите месечни сметки на време. Ако доцните со плаќање на сметките, тоа може негативно да влијае на вашиот кредитен рејтинг.
Препознајте и променете ги лошите навики. Тешко е да се прекинат лошите навики, но можете да започнете од малите.
Научете ги вообичаените услови кај кредитите. Разбирањето на кредитните резултати започнува со познавање на јазикот.
Разговарајте со семејството или пријателите кои имаат добри лични финансии. Ако познавате некого без долг за кредитна картичка, прашајте дали е подготвен да сподели некои лични совети.

Чувајте се под контрола

Вашиот кредитен извештај може да влијае на вашиот живот на многу начини. Ако ја разбирате и следите вашата кредитна активност, трошење и историја на плаќања, ќе останете на вистинскиот пат за вашата финансиска иднина.