Од канцеларијата на неговиот стартап, лоциран на таванот, Мајкл Бомејер не одведе во пригодно кафуле.

„Ако седиме надвор, ајде барем да испиеме кафе“, рече 36-годишен претприемач и основач на „Мој основен приход“, Бомејер. „На крајот на краиштата, на животот му треба малку уживање.

Уживањето во животот не е тривијално прашање за Бомејер, чија експериментална платформа им овозможи на 650 случајно избрани луѓе да добиваат илјада евра месечно во текот на целата година, без никакви обврски, само за да ја тестираат тезата. И тезата е, пред сè, дека за да бидат успешни, на луѓето не им требаат повеќе пари, туку поголема сигурност и дека можат да живеат добро од безусловен основен приход – минимална сума што би ги покрила трошоците за живот на секој граѓанин од владата.

Идејата одекна во Германија, богата земја што троши околу една третина од својот бруто домашен производ на робустен систем на социјална заштита. Поминаа шест години откако Бомејер првпат излезе со идејата, а „Мој основен приход“ за тоа време доби околу осум милиони евра донации.

Сега кога е објавена книга за искуствата на некои добитници, вклучително и наследничката на ланец хотели и бездомник – и стана бестселер -, Бомајер и неговиот тим се здружија со престижниот германски институт за економски истражувања во Берлин да се спроведе студијата. Како дел од неговиот „пилот проект“, 120 случајно избрани лица ќе добиваат 1.200 евра месечно за цели три години. Кога повикот беше објавен минатиот август, еден милион луѓе се пријавија за помалку од три дена.

Јирген Алуп, виш истражувач во Институтот, е помалку изненаден од бројот на пријавени кандидати од бројот на донатори. „Ме фасцинираше колку луѓе беа подготвени да ги дадат своите пари и да ја поддржат идејата“, вели Шуп, кој ќе го надгледува проектот.

Без оглед што правеле со парите што ги добиле, скоро сите луѓе со кои Бомејер зборувал за книгата изјавиле дека се чувствуваат подобро во врска со месечните донации. „Ние тоа го нарекуваме„ чувство на основен приход “, вели Бомејер. „Главната порака што се испраќа е дека сите имаме еднакви права да постоиме.

Застапниците на основните приходи наведуваат дека тоа е особено значајно во време на глобални катастрофи, како што е пандемија. За Џудит Филип (40), хонорарна дизајнерка на костуми и сценограф од Берлин, парите што ги доби минатата година значеа дека таа не мора да се фокусира на друга кариера кога театрите престанаа да работат.

„Ми даде слобода, ми даде мир“, вели таа. „Имам и четиригодишна ќерка, градинката не работеше, па можевме да поминеме некое време заедно.

Откако помина една година како студент за размена во Мичиген, Бомајер основаше центар за дистрибуција преку Интернет. На 29-годишна возраст, тој ја напушти својата секојдневна работа, но продолжи да добива околу илјада евра месечно плата.

Наскоро ги виде промените: неговиот однос со партнерот се подобри. Неговата хронична болка во стомакот стивна. Почна да се прашува дали основниот приход, како оној што го уживаше, може да им помогне на другите луѓе да најдат рамнотежа и да ги разубавуваат своите животи.

Шест години подоцна, Бомејер е убеден дека основниот приход може да реши голем број проблеми во општеството, како што се емоционална празнина, прекумерно трошење и десен популизам.

И единствениот начин да се провери дали навистина работи на тој начин е да го тестирате. „Сакаме да видиме“, вели тој. „Не е важно дали ќе се покаже дека сè беше лоша идеја. Би бил слободен да направам нешто друго “.