Шпанската влада најави дека сериозно ќе се соочи со станбената криза, усвојувајќи нацрт-закон кој предвидува награди за станоиздавачите кои ги намалуваат кириите и повисоки даноци за оние со повеќе празни станови.

Предлог-законот предвидува даночни олеснувања за станоиздавачите кои се подготвени да ги намалат цените на киријата за минимум пет проценти во областите со голема побарувачка за станови.

Регионалните владини тела ќе можат да прогласат висока побарувачка доколку просечното домаќинство потроши повеќе од 30 отсто од нето приходот на кирии или хипотеки и сметки, или ако цените на недвижностите се зголемиле за повеќе од пет отсто.

70% поврат на данок доколку станот се издава на млади луѓе

Владата предлага да се зголеми стапката за поврат на данок од 60 на 70 отсто за изнајмувачите кои за прв пат ќе го стават својот недвижен имот на пазарот и ќе го изнајмат на лица на возраст од 18 до 35 години.

Оние кои ќе го стават својот недвижен имот на располагање на државата во програмата за субвенционирање на социјални станови, исто така, ќе се квалификуваат за повисок поврат на данок.

Стапката на поврат ќе остане непроменета за станоиздавачите кои ги реконструирале или подобриле своите имоти во последните две години, а ќе се намали на 50 проценти за сите останати.

Што ако поседуваат повеќе недвижен имот?

За да се реши проблемот со слободните станови, луѓето кои поседуваат повеќе од четири станбени имоти ќе треба да плаќаат повисоки даноци доколку еден или повеќе од нивните домови останат слободни две години, освен во случаи на работи и реновирање.

Со предлог-законот се сака да се реши и проблемот со недостигот на станови со поволни цени, дефинирајќи ги „крупните станоиздавачи“ како субјекти со 10 или повеќе имоти и резервирајќи 30 отсто од новите градби за социјални станови и најавувајќи фискални стимулации за инвеститорите во таа програма.