Природната светлина, како и вештачкото осветлување влијаат до одреден степен во создавање различни емоции кај луѓето и затоа треба сериозно да се земат предвид при дизајнирање на простор.

Животот на повеќето луѓе денес се одвива во затворено под бројни вештачки осветлувања. Иако оваа форма на осветлување носи неразбирливо олеснување во нашите животи, таа исто така предизвика забуна во нашите тела, прилагодувајќи се на смената на сончевата светлина и ноќната темнина илјадници години. Овој 24-часовен циклус, за време на кој, покрај променливиот интензитет на светлина, се менува и температурата, преку еволуцијата стана биолошки часовник на скоро сите живи суштества, вклучително и нас – човечки суштества.

Нашиот биолошки часовник се наоѓа во дел од мозокот наречен хипоталамус, кој е поврзан со мрежа на фоторецептори во нашето тело, преку кои внатрешниот часовник се синхронизира со светлината апсорбирана во текот на денот. На овој начин, светлината влијае на ритамот на функционирање на човечкото тело, спиење, будност, расположение, метаболизам, па дури и во процесот на обновување на клетките.

Студиите покажаа дека правилното количество на светлина секој ден го подобрува расположението и апетитот, го подигнува нивото на енергија во организмот, ги зголемува нивоата на концентрација, додека слабото осветлување придонесува за депресија и други лоши состојби во организмот.

Се препорачува интензитетот на светлината да биде посилен наутро, додека затемнети светла се препорачуваат за вечер.

Прашањето е како најдобро да се прилагодиме на дневната светлина кога ќе потрошиме значително време во затворен простор и како архитектите можат да придонесат, благодарение на доброто осветлување, за правилното функционирање на биолошкиот часовник, пишува Платформата Архиитектора.

Истражувачите препорачуваат да се имитира природната светлина со вештачко осветлување, така што интензитетот на светлината ќе биде посилен наутро, додека послаба светлина се препорачува во вечерните часови. Наспроти тоа, организираното и еднолично осветлување може да го збуни природниот ритам на телото.

Се разбира, температурата на светлината исто така влијае на нашето расположение. Кога станува збор за топла и ладна светлина, ние не се осврнуваме на физичката топлина на ламбата, туку на тонот на бојата што светлината зрачи кон околината изразена во келвини (К). Топлите светла ја прават атмосферата во околината поудобна и опуштена, додека ладните светла делуваат на стимулирање на околината, правејќи нè пофокусирани и затоа попродуктивни. Студените светла, исто така, се верува дека го намалуваат нивото на хормонот мелатонин, кој е поврзан со спиењето и нè прави повеќе будни.

Ладни светла од екранот

Треба да се има предвид дека екраните на мобилните телефони и компјутерите испуштаат ладни светла, така што нивната употреба непосредно пред спиење може да го направи спиењето помалку квалитетно. Сепак, студената, сина светлина може да се користи на многу продуктивен начин во простории за конференции, големи кујни и фабрики каде е потребно поголемо ниво на концентрација кај луѓето.

Топла светлина за навечер

Жолтите тонови на топлата светлина се поврзани со изгрејсонцето и зајдисонцето, односно во текот на денот кога телото е порелаксирано и смирено. Ваквите светла треба да бидат избрани во областите каде што се престојува од наутро, сè додека не заврши работниот ден, како и во областите за вечерни активности. Топлото осветлување се препорачува и за ресторани, места за релаксација и одмори.

Се разбира, многу е тешко да се контролира целосно осветлувањето во текот на денот, но овие информации секако можат да ни помогнат во изборот на осветлување за нашите идни работни простории.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк