Каматните стапки на хипотекарните кредити во САД се искачија уште повисоко оваа недела, достигнувајќи 7,49 отсто и туркајќи ја сопственоста на станови подалеку од дофат на потенцијалните купувачи.

Тоа е повеќе од 7,31 отсто претходната недела, според податоците од Фреди Мек (Freddie Mac) објавени во четвртокот. Пред една година, 30-годишната фиксна стапка беше 6,66 отсто.

„Неколку фактори, вклучително и промените во инфлацијата, пазарот на труд и неизвесноста околу следниот потег на Федералните резерви, придонесуваат за највисоките хипотекарни стапки во една генерација“, рече Сем Катер, главен економист на Фреди Мек. „Не е изненадувачки, ова ја повлекува побарувачката на купувачите на домови“.

Стапките на хипотеките се зголемија за време на историската кампања на Федералните резерви за спречување на инфлацијата. Централната банка посочи дека може да ги задржи стапките повисоки подолго време, поради тврдоглавата инфлација. Тоа го зголеми приносот на 10-годишните трезорски записи, клучен репер за хипотекарните стапки.

Дополнителните трошоци за финансирање на хипотека, заедно со зголемувањето на цените на куќите поради историски нискиите залихи на станови за продажба, ја доведе достапноста на домовите на најниско ниво во последните неколку децении. Резултатот е темпо на продажба на домови кое е повеќе од 20 отсто зад минатата година во овој период од годината, според Националната асоцијација на брокерите.

Пазарот на станови останува заглавен

Потенцијалните купувачи беа неверојатно чувствителни на каматните стапки, обично се повлекуваат од пазарот кога стапките растат.

Стапките на хипотеките продолжија да го намалуваат пазарот на домување, рече Боб Бруксмит, претседател и извршен директор на Здружението на хипотекарни банкари.

„Апликациите за купување повторно се намалија минатата недела, паѓајќи на најниско ниво од 1995 година“, рече тој. „И покрај неодамнешниот скок на стапките, ние сè уште очекуваме дека 30-годишната хипотека со фиксна стапка ќе се намали пред крајот на годината, обезбедувајќи одредено олеснување за потенцијалните купувачи на станови кои се движат кон 2024 година“.

Над 90 отсто од сопствениците на куќи имаат хипотекарни стапки под 6 отсто, според Black Knight, компанија за податоци за хипотека, и многу пониски. Тие не се заинтересирани да ги тргуваат нивните ниски стапки за денешните повисоки.

Достапноста на домот, во меѓувреме, продолжува да биде многу предизвикувачка за многу купувачи. Цените може да растат додека ловците на куќи се натпреваруваат околу неколкуте недвижности понудени на пазарот.

Сите погледи кон бројките на работните места

Иако ФЕД не ги одредува каматните стапки што позајмувачите ги плаќаат директно за хипотеките, неговите дејства влијаат на нив.

Хипотекарните стапки имаат тенденција да го следат приносот на 10-годишните американски трезори, кои се движат врз основа на комбинација на очекувања за активностите на ФЕД и реакциите на инвеститорите. Кога приносите на обврзниците се зголемуваат, така се зголемуваат и хипотекарните стапки; кога тие се намалуваат, хипотекарните стапки имаат тенденција да следат.

Приносот на 10-годишниот трезор достигна 4,80 отсто во вторникот – неговото највисоко ниво од 2007 година – додека инфлациските притисоци се задржуваат и ФЕД ја продолжува својата битка за ладење на економијата.

„Очекуваме дека хипотекарните стапки ќе останат над прагот од 7 отсто подолг период“, рече Ксу.

Сите очи сега се вперени во септемврискиот извештај за работните места од Бирото за статистика на трудот, кој треба да биде објавен во петок.

Претседателот на Федералните резерви Џером Пауел ја нагласи клучната улога што ја игра стабилниот пазар на труд во одлуките за каматните стапки на ФЕД.

Аналитичарите велат дека ако бројките на работните места покажат одредена слабост, тогаш хипотекарните стапки би можеле да се намалат. Меѓутоа, ако извештајот за работните места е силен, очекувајте стапките дополнително да се зголемат.