Приватните домаќинства собраа околу 995 милијарди евра од банките во 2018 година за финансирање на станови и куќи.

Монетарната политика на Европската централна банка (ЕЦБ) се рефлектира во намалувањето на каматните стапки за сопствениците на куќи. Кој ќе финансира стан или куќа со заем во некои случаи, многу малку му плаќа на својата банка, барем во Германија.

Според анализата на кредитниот посредник Интерфип, каматните стапки на десетгодишните заеми со добра кредитна историја паднаа под 0,5 проценти. Давателот на финансиски услуги тврди дека ги споредил условите на повеќе од 400 финансиски институции.

„Заемопримачите уживаат во невиден тренд овие недели“, рече извршниот директор на Интерфип, Миријам Мор. Секој со добра кредитна историја и кој добива кредит на десет години, понекогаш може да влезе во долг со околу 0,4 отсто каматна стапка на годишно ниво “.

И FMH-Finanzberatung дошле до заклучок дека заемите за недвижнини во моментов се ефтини како што не биле досега: соодветно, со десетгодишна каматна стапка од 0,69 проценти неодамна. Пред три недели, просечната каматна стапка беше сè уште 0,71 проценти на годишно ниво. Со многу капитал и добар кредит, можни се врвни зделки и од 0,3 проценти годишно.

Проблемот за потенцијалните купувачи: особено на најбараните места е што домашниот пазар е скоро празен. Покрај тоа, цените што се нудат за имотите често се многу високи. Организациите на потрошувачи предупредуваат дека заинтересираните страни не треба да купуваат само затоа што каматните стапки се примамливо ниски. Пониските каматни стапки се компензираат со далеку повисоките цени.

Според податоците на Федералното Министерство за финансии, приватните домаќинства повлекле од банките околу 995 милијарди евра во 2018 година за финансирање на купувањето на станови и куќи.

Овој тренд може да се засили бидејќи притисокот врз банките продолжува да се зголемува бидејќи ЕЦБ повторно ја засилува казната за депозитите во банка. Доколку банките ги вратат своите вишок пари во централната банка, тие сега ќе плаќаат такса од 0,5 проценти. „Банките сакаат да се ослободат од своите пари затоа што ЕЦБ е премногу скапа“, вели Макс Хербст од FMH-Finanzberatung. Можно решение за ова е поголем обем на заем за хипотеки, што може да се одобри скоро без ризик, дури и со ниски каматни стапки Затоа, Хербас очекува институциите и понатаму да ги намалуваат каматните стапки.

Дали наскоро ќе има хипотекарни кредити без камата?

Прашањето е дали банките ќе можат да нудат заеми за недвижнини со негативни каматни стапки. Наместо да плаќаат камата за кредитот, сопствениците на куќи ќе добијат попуст со негативни стапки: тие не треба да го вратат целокупниот износ на заемот за недвижнини. На пример, за сума од 200.000 евра, тие би можеле да платат 199,000 €. И каматниот товар на плаќањата ќе остане целосно во минатото.

На прашањето на финансискиот портал Finanz-Szene.de, најголемата германска банка, Дојче банка, објави дека „во моментов не планира да воведе негативни каматни стапки на заемите за хипотека.“ Комерцбанк исто така објаснува дека ова во моментов е „невозможно“ .

Финансиските експерти очекуваат дека негативните каматни стапки на хипотеките се можни само во поединечни случаи. „Каматните стапки може да се спуштат на нула, но веројатноста за негативно позајмување на хипотека на недвижен имот е минимална“, вели Макс Хербст.

Бундесбанк смета дека во принцип се можни негативни каматни стапки на заемите за недвижнини. Иако заемите стануваат попривлечни за клиентите со негативни каматни стапки, за банките е уште поважно да не ги ублажуваат стандардите за заеми “, рече членот на Управниот одбор Јоаким Вурминг. „Но, тоа не е секогаш случај“, вели тој.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност на редакцијата на БанкоМетар.мк