Планот за спојување предвидува целосна реорганизација на портфолиото на нефункционални кредити на Eurobank

Главен акционер во грчката банка Eurobank во неделата стана канадска инвестициска група Fairfax, објави грчкиот печат, наведувајќи ја најавата на Банката.

Најавата, цитирана од Елефтерос Типос, го објави спојувањето на Eurobank со инвестициската компанија Grivalia, сопственост на Fairfax.

На овој начин, Fairfax стекнува удел од над 30 проценти во Eurobank. Досега Fairfax имаше удел од 16,88 проценти во Eurobank и 51,43 проценти во Grivalia.

Спојувањето е одобрено од страна на управните одбори на двете компании.

Планот за спојување, исто така, предвидува комплетна реорганизација на портфолиото на нефункционални кредити на Eurobank, пренесувајќи го во специјални цели (SPV).

Eurobank е една од четирите системски банки во Грција, кои исто така се вклучени во формирањето на берзанскиот индекс.

Во текот на изминатите неколку месеци, индексот падна прилично нагло, а една од главните причини за ова, според аналитичарите, е сѐ уште големото учество на нефункционалните кредити. За последната половина година вредноста на акциите на банките на Атинската берза опадна за повеќе од 50 проценти.