Пазарната капитализација на Њујоршката берза (NYSE) од 25,6 трилиони долари е поголема од БДП на Соединетите Американски Држави (САД), што изнесува 21,6 трилиони долари, покажуваат податоците собрани од деловниот портал „Финболд“.

Податоците за пазарната капитализација на берзата се од февруари годинава, додека податоците за БДП од април се исто така оваа година.

Улогата на пандемијата во растот на пазарната капитализација е прикажана со споредување на вредноста на Њујоршката берза помеѓу февруари 2020 и 2021 година. Минатата година пазарната капитализација на берзата изнесуваше 15,5 трилиони долари, додека БДП изнесуваше 21,8 трилиони долари.

Силната пазарна капитализација на Њујоршката берза е резултат на повеќе фактори, а Финболд, меѓу другото, наведува дека водечките технолошки компании се на берзата, чии акции скокнаа за време на пандемискиот период.

„Покрај пандемијата, Федералните резерви со години континуирано ги намалуваат каматните стапки со вбризгување повеќе пари во економијата. Ова помогна да се поттикне берзата до тој степен што ја надминува економијата. Понатаму, со избувнувањето на пандемијата, Владата започна и програми за квантитативно олеснување. Олеснувањето им помогна на берзите да растат побрзо од економијата “, се вели во него.

Nasdaq-USA, втора по големина берза во светот, има вредност од 19,5 трилиони долари и е под БДП на САД.

HKEX (берза и клиринг во Хонг Конг) има пазарна капитализација од 6,7 трилиони долари, што е скоро три пати помалку од американскиот БДП. Шангајската берза е рангирана на четвртото место на светскиот пазар со пазарна капитализација од 6,5 трилиони долари, следена од групацијата Јапонска берза со 6,5 трилиони долари.

Другите берзи чијашто пазарна капитализација заостанува зад БДП на САД вклучуваат Еуронекст (5 трилиони долари), Шенжен берза (4,8 трилиони долари), Групацијата ЛСЕ (3,8 трилиони долари), Групацијата ТМХ (2,6 трилиони долари), и Националната берза на Индија (2,5 трилиони долари).