На 16 септември, Светската банка ја откажа својата редовна годишна програма, извештајот Дуинг бизнис. Тоа беше едно од нејзините водечки публикации: детален индекс на деловните услови во различни земји во светот, заедно со познатата ранг -листа. Државите успеаја да го подобрат својот рејтинг со намалување на бирократските пречки, зајакнување на правата на инвеститорите или со тоа што работата ќе стане пофлексибилна преку стандардни неолиберални реформи. Со почитување на овие совети, земјите ретко станаа побогати или поразвиени, но тоа не го намали влијанието на овој извештај.

Откажувањето на оваа публикација е резултат на деветмесечна надворешна истрага за нерегуларности, нарачана од самата Светска банка. Накратко, Кина требаше да падне од 78 на 85 место во 2018 година. Под притисок на Пекинг, интервенираше тогашниот претседател на Светска банка Џим Јонг Ким и неговите соработници.

Првично, директорите на Банката ја разгледаа можноста за вклучување на податоци од Хонг Конг во конечниот резултат на Кина, со цел да го подигнат своето место во рангирањето. Но, тогашниот главен извршен директор на Банката, Кристалина Георгиева, која сега е директорка на ММФ, одлучи дека тоа не е можно „од политички причини“ и бараше други начини да ја подигне позицијата на Кина. Таа го донесе својот изнудувач Симеон Џанков, ветеран на идеологијата Дуинг бизнис, кој, според изјавите на вработените споменати во истрагата, користел „терор и заплашување“ за да најде решение. Конечно, податоците од Кина беа препишани, па нејзиниот рејтинг скокна.

Ако методологијата за списокот е дизајнирана да негативно ги оцени економиите управувани од државата, што е случај во Кина, зошто извршните директори на Банката интервенираа за да го зголемат својот резултат? Добронамерно објаснување може да биде тоа што тие се сомневаа во сопствените методи: јазот помеѓу стапката на економски раст на Кина и проценката на Банката за деловното опкружување беше очигледен. Но, истражителите дошле до друг заклучок: Банката едноставно била загрижена дека Кина ќе ги намали придонесите.

Ако скандалот беше ограничен само на Кина и извештајот за 2018 година, листата на „Дуинг бизнис“ можеби ќе опстанеше. Дури и порано, имаше сомневања за интегритетот на нејзината методологија, понекогаш дури и меѓу вработените во Банката. Пол Ромер, поранешен главен економист, го отвори прашањето за падот на Чиле на листата откако социјалистката Мишел Бачелет победи на претседателските избори во таа земја. Истрагата сега откри повеќе нерегуларности.

Додека се работеше на извештајот за 2020 година, Саудиска Арабија изврши притисок врз Банката, која тогаш беше предводена од Дејвид Малпас, да го подигне својот рејтинг на листата. На банката и беше кажано дека во спротивно нејзините профитабилни договори со саудиската држава може да бидат загрозени. Според истрагата, Djанков го упатил персоналот да манипулира со податоците со цел Саудиска Арабија да покаже најголем напредок на листата за 2020 година во споредба со претходната година (врвен подобрувач).

Најголемата штета поради овие наоди и се заканува на Георгиева, па таа веднаш издаде соопштение во кое „фундаментално не се согласува со овие наоди и толкувања“. Jimим Јонг Ким, исто така, разочара некои коментатори кои очекуваа дека тој, како еден од основачите на Здравствените партнери и поранешен директор на одделот за СИДА на СЗО, ќе го ублажи неолибералниот профил на Банката. Денес, Ким е потпретседател на инвестицискиот фонд „Глобални инфраструктурни партнери“, чии средства вклучуваат неколку гасоводи и аеродроми (и неколку удобни ветерници).

Списокот Дуинг бизнис никогаш не бил особено корисен аналитички ресурс. Но, ова не е единствениот проект на Светска банка за поддршка на политичките убедувања со податоци со сомнителен квалитет. Веќе една деценија, Банката нe уверува за масовно намалување на глобалната сиромаштија. Во 2015 година, на пример, таа тврдеше дека само 1% од Египќаните живеат во екстремна сиромаштија. Специјалниот известувач на ОН за екстремна сиромаштија и човекови права заклучи дека „триумфалистичкиот мејнстрим наратив пред пандемијата не е оправдан со факти“. Но, политичарите имаат корист од таа приказна и затоа таа продолжува да се врти во јавноста.