Од 800 до 10.000 евра се казните за фирмите кои од 16 март нема да ги намалат цените на млечните производи и тестенините. Од Државниот пазарен инспекторат  велат дека од четврток кога стапуваат на сила одлуките на Владата, инспекторите веднаш ќе излезат на терен и ќе постапуваат.

„Пазарниот инспекторат е постојано на терен со сите свои расположливи ресурси и ќе продолжи да врши надзори во согласност со законските надлежности, но и ќе постапува по одлуките на Владата. Во случај да се утврди прекршување на одлуките ќе следат казни кои произлегуваат од Законот за трговија. Казните се високи и изнесуваат од 800 до 10.000 евра, во зависност од големината и видот на економскиот оператор. Затоа апелираме да се почитуваат одлуките, а ние како институција постојано сме на терен, постапуваме во согласност со нашите надлежности“, велат од Пазарната инспекција.