Причината е што екстремните временски услови, зголемувањето на побарувачката на енергија и строгите ограничувања на употребата на јаглен, нанесуваат трикратен удар на националната електрична мрежа. Тоа е проблем што може да трае со месеци, оптоварувајќи го економското закрепнување на земјата и глобалната трговија.

Десетина кинески провинции соопштија дека се соочуваат со прекини на електричната енергија во последните неколку недели, вклучително и некои од најважните двигатели на економскиот раст во земјата.

Провинцијата Гуангдонг, производствениот центар одговорен за 1,7 трилиони долари или повеќе од 10 проценти од годишното кинеско економско производство и поголем удел во надворешната трговија, ја рационализира потрошувачката на енергија повеќе од еден месец. Ограничувањата ги принудија компаниите низ покраината да затворат неколку дена во неделата. Некои локални власти предупредуваат дека рационализацијата може да трае до крајот на годината, пренесува Кликс.

Не станува збор само за Гуангдонг. Најмалку девет провинции изјавија дека се занимаваат со слични проблеми, вклучувајќи ги Јунан, Гуангкси и центарот за производство Зеџијанг, принудувајќи ги регионалните власти да најават прекини на електричната енергија во Кина со големина на Велика Британија, Германија, Франција и Јапонија заедно. Електричната криза дури придонесе за забавување на растот на фабричките активности во Кина во јуни, призна Централното биро за статистика.

Најголеми прекини во снабдувањето од 2011 година

Ова е најголемиот недостиг на енергија во Кина од 2011 година, кога сушата и зголемувањето на цените на јаглен принудија 17 провинции или региони да ја ограничат употребата на електрична енергија. Електраните не сакаат да произведуваат многу електрична енергија кога согорувањето на јаглен е скапо: Пекинг ги контролира трошоците за електрична енергија, така што производителите не можат само да ги зголемуваат цените.

Постпандемискиот бум на стоки и временските услови повторно ги принудуваат централите на јаглен да го потиснат производството, а истовремено да ја нарушат хидроелектричната енергија. Клучната разлика тука е во тоа што Кина се бори и за тоа како да ги исполни напорите на претседателот Си Џинпинг да постигне Кина неутрална од јаглерод до 2060 година. Таа амбициозна цел за најголемиот потрошувач на јаглен во светот доведе до тоа рудниците за јаглен во земјата да произведуваат помалку, што резултира со повисоки цени, според Јао Пеи, главен стратег на кинеската брокерска компанија „Сучуа Секјурити“.

Недостатокот може да донесе еден или два удари што може да го уништат кревкото закрепнување на Кина, а истовремено да создаде дополнителни проблеми за снабдување на глобалните ланци кои веќе се борат со ситуацијата.

Производителите не можат туку така да ги зголемуваат цените

Ова е најголемиот недостиг на енергија во Кина од 2011 година, кога сушата и зголемувањето на цените на јаглен принудија 17 провинции или региони да ја ограничат употребата на електрична енергија. Електраните не сакаат да произведуваат многу електрична енергија кога согорувањето на јаглен е скапо: Пекинг ги контролира трошоците за електрична енергија, така што производителите не можат само да ги зголемуваат цените.

Постпандемискиот бум на стоки и временските услови повторно ги принудуваат централите на јаглен да го потиснат производството, а истовремено да ја нарушат хидроелектричната енергија. Клучната разлика тука е во тоа што Кина се бори и за тоа како да ги исполни напорите на претседателот Си Jinинпинг да постигне Кина неутрална од јаглерод до 2060 година. Таа амбициозна цел за најголемиот потрошувач на јаглен во светот доведе до тоа рудниците за јаглен во земјата да произведуваат помалку, што резултира со повисоки цени, според Јао Пеи, главен стратег на кинеската брокерска компанија „Сучуа Секјурити“.

Недостатокот може да донесе еден или два удари што може да го уништат кревкото закрепнување на Кина, а истовремено да создаде дополнителни проблеми за снабдување на глобалните ланци кои веќе се борат со ситуацијата.

Ченгде Материјал, со седиште во Гуангдонг, еден од најголемите производители на нерѓосувачки челик во земјата, на клиентите им соопшти на крајот на минатиот месец дека ќе ги прекине операциите два дена во неделата, сè додека напојувањето веќе не е потребно за рационализација. Компанијата очекува дека обемот на производство ќе се намали за 20 проценти или дури 10 000 тони челик месечно, пишува Кликс.ба.

Тие изнајмуваат скапи дизел генератори за да продолжат да работат

„Компаниите не се задоволни од тоа“, рече Клаус Зенкел, претседател на Стопанската комора на Европската унија во Јужна Кина. Тој наведува дека дури 80 компании кои се членки на комората може да бидат погодени од владините наредби да ја прекинат работата за неколку дена во неделата, додавајќи дека и домашните производители биле принудени да го запрат производството. Некои компании, рече тој, дури започнаа да изнајмуваат скапи генератори на дизел, за да продолжат да работат.

Рационализацијата на моќта во клучната провинција на производство на метали Јунан дури предизвика пад на снабдувањето со некои видови метали, вклучувајќи алуминиум и калај, според владините податоци и независни истражувања.

„Недостатокот на електрична енергија може да додаде одложувања во испораката што може да се почувствуваат низ целиот свет“, рече Хенинг Глојштајн, директор за енергија, клима и ресурси во групата „Евроазија“.

Одложувањата за испорака може да траат со месеци и да доведат до недостаток во сезоната на празници за купување. Ова остава малку простор за какви било дополнителни проблеми, како што се прекинувања на електричната енергија.
„Недостаток на електрична енергија може да доведе до преуредување на распоредот за работа на локалните производители, што ја доведува во прашање навременоста на испораката, а со тоа и на останатите ланци за снабдување“, рече Лара Донг, постар директор за електрична енергија и обновлива енергија во Голема Кина во IHS Markit.

Повеќе проблеми – од побарувачка

Експертите го припишуваат степенот на прекин на електричната енергија на мноштво проблеми, од голема побарувачка на енергија до екстремни временски услови.

„Планот за економско закрепнување управувано од инфраструктурата во Пекинг е многу тесен“, рече Лаури Миливирта, виш аналитичар во Центарот за истражување на енергија и чист воздух

Во првите пет месеци од оваа година, потрошувачката на електрична енергија во Јужна Кина го надмина нивото пред пандемијата, за 21 процент повеќе отколку во истиот период во 2019 година, според јужниот кинески електроенергетски систем, голем државен оператор на мрежата.
Јагленот сè уште е вклучен во производството на околу 60 проценти од моќта на земјата. Но, владата е претпазлива кога тој број ќе се зголеми, па затоа се обидува да ја намали потрошувачката на јаглен додека се обидува да ја постигне својата цел да стане јаглеродно неутрална до 2060 година.

Ограничувањата на употребата на јаглен, сепак, се совпаѓаат со енергетска жед предизвикана од економско закрепнување, заедно со екстремни временски услови. Ова предизвикува растечка тензија помеѓу понудата и побарувачката.

Екстремно топлото време во некои области доведе до зголемување на побарувачката на електрична енергија, бидејќи луѓето користат се повеќе климатизери и фрижидери.