Кина ќе ги преземе неопходните мерки за да ги заштити своите легитимни права и интереси, се вели во соопштението на Министерството.

Пекинг денес објави дека ќе преземе „неопходни мерки“ за да одговори на американската црна листа на кинески компании поради нивната наводна улога во злоупотребата на Ујгурите и другите муслимански етнички малцинства.

Одделот за трговија соопшти дека потегот на САД е „неразумнo сузбивање на кинеските компании и сериозно кршење на меѓународните економски и трговски правила“.

Кина ќе ги преземе неопходните мерки за да ги заштити своите легитимни права и интереси, се вели во соопштението на Министерството.

Не беа дадени детали, но Кина ги негираше обвинувањата за произволно апсење и присилна работа во; во западниот регион Ксинџијанг и одговори на санкциите со донесување мерки за одбивање визи на странски службеници, затворање на компании, замрзнување на имотот на физички лица или компании кои се придржуваат кон странски санкции против кинески официјални лица и домашни компании. ; Министерството за трговија на САД во петокот соопшти дека одредени кинески компании помогнале во „пекиншката кампања за репресија, масовни апсења и високотехнолошка шпионажа“ против муслиманските малцинства во Ксинџијанг.

Казните забрануваат Американците да продаваат опрема или друга стока на кинески компании. ; Министерството за трговија на САД додаде 14 компании на црната економска листа на субјекти за нивното работење во Ксинџијанг и уште пет за давање помош на кинеските вооружени сили.

„Одделот за трговија останува посветен на преземање силна, одлучна акција за насочување на субјектите кои дозволуваат кршење на човековите права во Ксинџијанг или кои користат американска технологија за поддршка на кинеските дестабилизирачки напори за воена модернизација“, рече министерката за трговија Џина Рејмонд.