© Reuters.  China Reduced U.S. Treasury Holdings for Third Straight Month

(Блумберг) – Залихите на кинески државни обврзници паднаа трет последователен месец во август, како што азиската нација се бори да го спречи слабеењето на јуанот.

Кинеската сопственост на обврзници, акции и благајнички записи на САД изнесуваше 1.165 милијарди долари, што е намалување од 1.171 милијарди долари во јули, според податоците објавени од Министерството за финансии во вторникот. Јапонија, која е најголемиот странски сопственик на обврзници по Кина, ги намали своите удели на 1,03 трилиони долари од 1,036 трилиони долари месец порано.

Продажбата на државни обврзници во Пекинг понекогаш се смета за одговор на трговската војна, особено откако кинескиот амбасадор во САД во март сигнализираше дека неговата земја би можела да ги намали купувањата на долгот за да се одмазди против американските тарифи. Претседателот Доналд Трамп од јули наметна тарифи за околу половина од кинескиот увоз, при што Пекинг одговараше со сопствени мерки за американските производи.

Но, Кина дозволи девизните резерви да се намалат како дел од политиката за стабилизирање на јуанот и да се спречи понатамошно слабеење. Јуанот веќе депрецираше околу 5 отсто во однос на доларот во изминатата година, во услови на знаци на забавување на економијата и бегство на капитал. Трамп го обвини Пекинг за намерно слабеење на својата валута за да го стимулира извозот.

Севкупните странски удели во американските обврзници се зголемија за 35,4 милијарди долари на 6 577 трилиони во август, додека Бразил, Саудиска Арабија и Ирска ја зголемија сопственоста.