Кина „на неодредено време“ ги запре сите активности во рамките на кинеско-австралискиот стратешки економски дијалог во четвртокот, што е последен пад на нивните затегнати односи, пренесува Ројтерс.

„Неодамна, некои официјални претставници на австралиската влада започнаа серија мерки за нарушување на вообичаената размена и соработка меѓу Кина и Австралија поради размислување како во Студената војна и идеолошка дискриминација“, рече во краткото соопштение на Кинеската национална комисија за развој и реформи (НДРЦ).

Во соопштението, Комисијата не кажува кои конкретни мерки ја поттикнале акцијата. Австралискиот долар нагло падна по веста и во средата достигна 0,7701 наспроти американскиот долар од 0,7747 долари.

Билатералните врски беа затегнати во 2018 година, кога Австралија стана првата земја што јавно забрани кинескиот технолошки гигант Huawei да учествува со својата 5G мрежа. Односите се влошија минатата година кога Австралија побара независна истрага за потеклото на новиот коронавирус, што предизвика комерцијален одговор од Кина.

Австралискиот министер за трговија Дан Техан не одговори веднаш на барањето за коментар за одлуката на Кина.

Последниот состанок на механизмот, предвиден како рамка за економска соработка, беше во Пекинг во 2017 година, кога австралискиот министер за трговија потпиша договор за соработка за проектите „Еден појас, еден пат“ во трети земји.

Сепак, Австралија одби да потпише договори за учество директно во водечката иницијатива за надворешна политика на Кина.

Во април, Австралија откажа два зделки по иницијативата, склучени од државата Викторија, што ја натера кинеската амбасада да предупреди дека веќе напнатите билатерални односи ќе се влошат дополнително.

Оваа недела стана јасно дека Австралија разгледува 99-годишен закуп на пристаниште од кинеска компанија, според владин извор.

Федералниот парламент на Австралија стави вето на странските договори од државите во декември во време на продлабочување на дипломатскиот спор со Кина, која воведе серија трговски санкции за австралискиот извоз, почнувајќи од вино до јаглен.

За 12 месеци до март, Австралија извезе стока во вредност од 115,04 милијарди долари во Кина, со исклучок на услугите, од кои железната руда е најголем производ.

Трговец од секторот рече дека очекува последните проблеми да немаат големо влијание врз трговијата со железна руда.

„Веруваме дека трговските односи со железна руда меѓу Австралија и Кина ќе останат изолирани во сегашните политички тензии меѓу двете нации“, рече Атила Виднел, управен директор на компанијата со седиште во Сингапур.

„Тоа е меѓузависна врска во која ниту една од страните не може да преживее без другата.