Веднаш по одлуката на Холандија да го ограничи извозот на напредни машини за микрочипови во Кина, кинеските власти возвратија со најава за контрола на извозот и забрана за испорака на критични суровини во „непријателските земји“.

Кина воведува дозволи за извоз на производи кои се користат во производството на полупроводници, соопшти кинеското Министерство за трговија, зголемувајќи ја тензијата во трговските односи со Вашингтон.

Новите мерки за контрола на извозот за полупроводнички суровини стапуваат на сила на 1 август и опфаќаат 14 производи, од галенит до германиум, се вели во официјалниот извештај на кинеските власти.

Списокот вклучува соединенија што се користат за производство на полупроводници, интегрирани кола и транзистори. Германиумот сè уште се користи во инфрацрвената технологија, оптичките кабли и соларните ќелии.

Овие два елементи беа внимателно избрани затоа што се користат за изградба на базни станици 5G и соларни панели, ставки кои се симболи на високоприоритетните дигитални и зелени политики на Европската унија.

И двете се сметаат за „критични и стратешки“ според стандардите на ЕУ, што значи дека се потпираат на еден извор и се исклучително важни за индустријата во ЕУ, но и за европските одбранбени потреби, пишува „Политико“.

„Со цел да се заштитат националната безбедност и интереси, со одобрение на Државниот совет, одлучено е да се спроведат извозни контроли на артикли поврзани со галениум и германиум“, соопшти кинеското Министерство за трговија.

Потегот на Пекинг дојде само неколку дена откако лидерите на ЕУ се договорија за нова стратегија за намалување на ризикот од економска зависност од Кина.

„Одлуката на Кина за извоз на галенит и германиум јасно покажува дека порано или подоцна Комунистичката партија ќе ги облече економските боксерски ракавици“, рече Никола Бир, потпретседател на Европскиот парламент задолжен за Законот за критичните суровини.