Кина има најголеми златни и девизни резерви во светот, во вредност од 3,371 трилиони долари, покажуваат денеска објавените податоци на националните централни банки за мај, објави Gold.org.

Второто место го зазема Јапонија со 1,254 билиони долари, а третото Швајцарија со 886 милијарди долари.

Во мај четвртото место го зазеде Индија со резерви вредни 590,7 милијарди долари, претекнувајќи ја Русија, која во споредба со истражувањето загуби 11,6 милијарди и со тоа падна на 584,2 милијарди долари резерви.

Во елитата 10 спаѓаат и Саудиска Арабија – 442,2 милијарди долари, Хонг Конг – 421 милијарди долари, Јужна Кореја – 420,9 милијарди долари, Бразил – 343,5 милијарди долари и Сингапур – 325,7 милијарди долари, пренесува Танјуг.

Германија е на 11-то место, а САД се на 12-та позиција.