Кинескиот Парламент го избра Ји Ганг, економист кој образованието го стекнал во САД, за нов гувернер на Народната банка на Кина.

Тој на таа функција ќе го замени досегашниот гувернер Џу Сеочуан, во момент кога владејачката Коамунистичка партија настојува да го намали финансискиот ризик и опасноста од пораст на долгот.

Ји (60), докторирал на Универзитиет во Илиноис и предавал на Универитет во Индијана.