Кина соопшти дека изградила близу 700.000 базни станици оваа година, надминувајќи ја првичната цел од половина милион, додека земјата продолжува со амбициите да ја предводи следната генерација на ултра-брза безжична технологија.

Бројот е повеќе од двојно поголем од бројот на 5G базни станици надвор од Кина, рече Лиу Лиехонг, потпретседател на Министерството за индустрија и информатичка технологија, без да даде компаративни податоци од други земји.

MIIT минатиот месец откри дека над 690 000 5G базни станици работат на национално ниво од средината на октомври, со 160 милиони уреди поврзани на 5G мрежи. Лиу ја ажурираше таа бројка во средата, каде зборуваше на Кинескиот форум за развој, велејќи дека повеќе од 180 милиони уреди моментално работат на 5G мрежата во земјата.

„Добрата инфраструктура охрабри цела низа нови апликации базирани на 5G“, рече Лиу во изјавата пренесена од кинескиот медиум Сина Њуз. – На пример, секторот за паметно образование е сведок на појава на нови образовни модели како што се ултра високи резолуции, интерактивно учење на далечина од 5G, обемна настава со технологија на проширена и виртуелна реалност и холографски училници за време на пандемијата Ковид-19.

Аналитичарите велат дека иако воведувањето на 5G базната станица беше импресивно, тоа сепак беше само мал дел во споредба со огромната кинеска база на корисници од 1,2 милијарди 4G, создавајќи ситуација кога потрошувачите не сакаат да се префрлат на поскапи 5G планови затоа што ги нема апликациите и потрошувачки услуги што мора да ги имате.

Конструкцијата на 5G во Кина доаѓа во време кога земјата се бори со САД за глобална доминација во врвни технологии како што се вештачка интелигенција, 5G и Интернет на нештата (IoT), сите се сметаат за клучни компоненти за постигнување конкурентност во новата економија.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк