Кина ја намали големината на резервите кои домашните банки треба да ги чуваат како депозит во Централната банка, ослободувајќи на тој начин над 100 милијарди долари, како дел од мерките за пречек на негативните ефекти од новите трговски давачки наметнати од САД, пренесува „Financial Times“.

Народна банка најави викендов дека ќе го намали износот на задолжителните резерви за големите комерцијални банки со половина процентен поен, ослободувајќи на тој начин свеж ресурс во нивна корист во износ од околу 500 милијарди јуани (77 милијарди долари).

Намалувањето на износот на резервите ќе врати во помалите сводови во земјата со околу 200 милијарди јуани (30 милијарди долари).

Кинеската централна банка не го споменува како причина текот на т.н. трговска војна со САД, истакнувајќи дека промените ќе стапат во сила од 5-ти јули оваа година.

Во овој месец претседателот на САД, Доналд Трамп најави дека неговиот кабинет ќе наметне давачки за увоз на стока од Кина, кои влијаат на продукција од 34 милијарди долари.

 

Првиот пакет од трговски мерки ќе стапи на сила од 6-ти јули оваа година, а подоцна ова лето ќе биде активиран и втор пакет од давачки кои се однесуваат на стоки за 16 милијарди долари.

Кинеската влада вети дека ќе одговори реципрочно на сите царински давачки, па да го премине истото количество на американски увоз.

САД одлучи да го однесе „натпреварот“ уште подалеку, наметнувајќи рестрикции над кинеските инвестиции во локални компании и стартапи кои се занимаваат со активности – од авијација во роботика до железнички транспорт.

Во минатата недела кинескиот претседател Си Џинпинг посочи пред група извршни директори на меѓународни компании, вклучувајќи ги шефовите на „Goldman Sachs“ и „Cargill“ дека земјата нема да го „сврти другиот образ“, туку ќе одговори на нападите.

Според три извори, кои присуствуваа на состанокот од 21-ви јуни оваа година, Си Џинпинг им рекол на присутните дека „кога една врата се затвора, друга се отвора“, мислејќи на можностите кои ќе се појават за компаниите, кои се надвор од САД, ако Трамп не ги отстрани зададените давачки.

Централната банка на Кина, која води кампања против финансискиот ризик во последните 2 години, наведувајаќи дека намалувањето на резервите ќе биде внимателно „избрано“.

Кампањата, насочена против финансискиот ризик, беше лансиран од Лиу Хе – виципремиер кој одговара за финансиската регулација и водените преговорите со САД и Европската унија.

Според кампањата, големите банки ќе треба да се насочат го ослободените над 100 милијарди долари кон зделки на принципот „долг против партиции“ – нова програма во која банките ќе го отпишат долгот на задолжените компании во замена за учество во нив.

Бидејќи програмата фаворизира силно задолжувањето на државни индустриски претпријатија, Народна банка алармира дека овие пари не треба да се користат за помош на „зомби“ компании кај кои нема надеж за закрепнување.

Износот во висина од 200 милијарди јуани, ослободена од резервите на малите банки во земјата, треба да се користи за финансирање на мали и средни претпријатија, кои долги години не успеваат да си обезбедат банкарско кредитирање, бидејќи големите парични текови масовно одат кон големите државни претпријатија.

Лиу и програмата која ја раководи, имаат за цел да ги преминат „шпекулативните“ финансиски практики и да се убедат дека ликвидноста се влева во „реалната економија“.

Тековните коефициенти за задолжителни резерви за големите и малите банки се фиксни, односно на 16% и 14%.

„Денешните кратенки ќе обезбедат свежа ликвидност за реалната економија, па да испратат силен сигнал за олабавување на регулацијата од Државниот совет и Кинеската народна банка“, пишува во инвестициската белешка Лу Тинг, главен економист за Кина во компанијата „Nomura“.

Во минатата година кинеските капитални пазари паднаа до 2-годишен минимум, а јуанот поевтини за 1% во однос на американскиот долар.