© Reuters. FILE PHOTO: Chinese 100 yuan banknotes in a counting machine while a clerk counts them at a branch of a commercial bank in Beijing

(Ројтерс) – Персоналот на американското Министерство за финансии не ја обележа Кина како валутен манипулатор во својата препорака за полугодишниот извештај на департманот за практиките на девизниот курс, според извештајот за медиумите.

Во интерниот извештај поднесен до секретарот за финансии, Стивен Мнучин, одделот не изјави дека Пекинг манипулира со јуанот, но продолжи да ја држи Кина на мониторинг листата, објави Политико, цитирајќи го администраторот кој е запознат со извештајот.

Одделно, Блумберг објави, наведувајќи ги двете лица запознаени со ова прашање, дека персоналот на американското Министерство за финансии го советуваше Мнучин дека Кина не го манипулира јуанот, бидејќи администрацијата на Трамп се подготвува да издаде внимателно следен извештај во понеделник.

Можно е Мнучин да може да го ревидира финалниот извештај, според извештаите.

Портпаролот на американското Министерство за финансии не одговори веднаш на барањата за коментари за извештаите.

За време на неговата кампања за Белата куќа, претседателот на САД, Доналд Трамп, вети дека ќе ја обележи Кина како валутен манипулатор, што би предизвикало специјални преговори и би можело да доведе до казни и други дејства.

Сепак, американското Министерство за финансии одби да ја именува Кина на манипулатор во трите полугодишни извештаи за валутата што ги испрати на Конгресот, откако Трамп ја презеде функцијата на почетокот од минатата година.