Планот за развој на градовите на меѓународните потрошувачки центри е вклучен во 14-тиот кинески петгодишен план (2021 – 2025) за национален економски и социјален развој и долгорочни цели до 2035 година, пренесува Кинеското меѓународно радио (КРИ).

Министерството за трговија на Кина објави дека со одобрување на Државниот совет, Шангај, Пекинг, Гуангжу, Тијанџин и Чонгкинг ќе ја преземат водечката улога во развојот на градовите на меѓународните потрошувачки центри.

„Овој потег е голема стратешка одлука донесена од Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина и Државниот совет и ќе има значајна улога во служењето за воспоставување нова парадигма за развој“, рече министерот за трговија Ванг Вентао на состанокот.