Кина ја испорача сметката за САД односно побара од САД надомест за загуба во трговијата поради тарифите на претседателот на САД, Доналд Трамп за увоз на челик и алуминиум.

 

Кина оцени дека тоа е првиот чекор кој може да доведе до правен спор помеѓу двете земји во Светската трговска организација (СТО), според “Блумберг”.

 

Ако САД го отфрли барањето на Кина , Кина може да побара од СТО да се вмеша во спорот во формалните законски постапки.