Пекинг има за цел да ја задржи инфлацијата на потрошувачките цени на околу 3% во 2021 година, во споредба со целта од 3,5% за 2020 година.

Кина годинава има намера да постигне економски раст „повеќе од шест проценти“. Ова е јасно од извештајот за активност презентиран од премиерот Ли Кечијанг во Пекинг во петокот на отворањето на годишниот состанок на Народниот конгрес.

Откако премиерот се воздржа од такво барање претходната година поради несигурноста предизвикана од пандемијата на коронавирусoт, тој повторно постави цел на втората по големина економија – спротивно на многу очекувања, пренесува Блумберг.

Во претходната година, и покрај економскиот пад по ширењето на вирусот, особено на почетокот на годината, беше постигнат раст од 2,3%. Пекинг одговори со голем стимулативен пакет. Меѓународниот монетарен фонд очекува Кина да порасне за 8,1% оваа година.

Додека светот беше во рецесија, Кина беше единствената голема економија што порасна минатата година. Премиерот исто така најави дека учеството на буџетскиот дефицит во економското производство годинава, во износ од 3,2 проценти, повторно ќе биде над критичната граница од три проценти.

Пекинг, исто така, планира да го намали износот на долг што локалните власти имаат право да го подигнат, дозволувајќи им на провинциите да издаваат обврзници во вредност до 3,65 трилиони јуани, еквивалентно на 580 милијарди долари, во форма на специјални обврзници за локалната самоуправа во 2021 година. Приходите од обврзниците главно се финансираат од инфраструктурни проекти, потсетува The Wall Street Journal.

Ли додаде дека Кина се обидува да ја задржи инфлацијата на потрошувачките цени на околу 3% во 2021 година, во споредба со минатогодишните 3,5% и реалното ниво од 2,5%.

Владата, исто така, рече дека планира да создаде 11 милиони нови работни места оваа година, во споредба со целта за 2020 година од 9 милиони. Исто така, се планира да се ограничи стапката на невработеност во големите градови на 5,5% во 2021 година, во споредба со таванот од 6% во 2020 година.

Во услови на тензии со Соединетите држави, Индија, Тајван и Јужното кинеско море, кинеското раководство планира нагло зголемување на воените трошоци. Кина планира да го зголеми својот воен буџет оваа година за значителни 6,8%. Ова е јасно од нацрт-буџетот, кој беше претставен во Пекинг во петокот за време на отворањето на годишната сесија. Ова значи дека воените трошоци оваа година растат побрзо од вкупните буџетски трошоци. Во претходната година, зголемувањето на буџетските планови беше 6,6 проценти и покрај коронакризата.

Важна иновација е концептот на „два циклуса“, ​​кој мора да ја промовира внатрешната економска циркулација. Кина има намера да стане понезависна поради санкциите на САД и глобалната криза. Дел од петгодишниот план е „проширување на домашната побарувачка, зајакнување на структурните реформи на страната на понудата и генерирање на нова побарувачка со развој управуван од иновации и висококвалитетна понуда“, рече Ли Кечијанг.

Иновациите остануваат во срцето на кинеската офанзива за модернизација, рече премиерот. „Ќе ги зајакнеме нашите науки и технологија за стратешки поддршка на развојот на Кина“, се вели во извештајот. Исто така, требаше да се забрза дигитализацијата на земјата. Кина „ќе работи побрзо за развој на дигитално општество, дигитална влада и здрав дигитален екосистем“.