„САД… неселективно воведоа незаконски и еднострани санкции против голем број кинески субјекти… додека  продолжуваат да му продаваат оружје на регионот на Тајван“, соопшти Министерството за надворешни работи на Пекинг во кое се објавени „контрамерките“.