Водењето бизнис во Кина од ден на ден станува се потешко за многу компании. Сепак, западните банки и менаџерите на средства се повеќе од подготвени да ги зголемат своите облози за втората по големина економија во светот, убедени дека можностите се уште се премногу добри за да се пропуштат.

Големите банки во последниве недели потпишаа договори за да го прошират своето влијание во Кина или на друг начин да се обидат да преземат поголема контрола врз нивниот бизнис таму, откако со години беа принудени да влезат на пазарот преку заеднички вложувања.

Кон крајот на минатиот месец, HSBC доби одобрение од кинеските регулатори да преземе целосна контрола врз своето заедничко вложување во осигурувањето на живот, кое беше создадено во 2009 година во рамноправно партнерство со кинеска компанија, според правилата укинати во 2020 година. Банката соопшти дека овој потег ја нагласува нивната „посветеност за проширување на бизнисот во Кина“.

Британскиот банкарски гигант исто така бара поголем удел во HSBC Qianhai, нејзино заедничко вложување во хартии од вредност во Кина, според Ројтерс.

HSBC не е единствената. Државниот весник China Securities Journal објави дека Deutsche Bank сака да лансира сопствено заедничко вложување за управување со богатството на земјата.

„Големината на кинескиот пазар на акции и обврзници е неодолива за големите светски финансиски институции, особено затоа што Пекинг конечно им дозволува да управуваат со взаемни фондови во целосна сопственост“, рече Алекс Капри, истражувач во фондацијата Хинрих.

Кина е втор по големина пазар на акции и обврзници во светот, но тој е во голема мера неискористен од странските инвеститори: меѓународниот холдинг сочинува околу 5 отсто од берзата од 14 трилиони долари и помалку од 4 отсто од 17 трилиони долари на onshore обврзниците според податоците на берзите и централната банка.

Тоа почна да се менува минатата година, откако BlackRock (BLK), најголемиот светски менаџер на средства, стана првата глобална компанија во јуни што доби одобрение да управува со заедничките фондови во Кина во целосна сопственост. Два месеци подоцна, BlackRock го лансираше својот прв заеднички фонд во земјата и брзо собра 1 милијарда долари од повеќе од 111.000 инвеститори.

Потоа, во август, JP Morgan стана првата американска банка што стекна целосна сопственост на нејзината единица за хартии од вредност. Извршниот директор Џејми Димон тогаш изјави дека Кина е „една од најголемите можности во светот“ за компанијата.

Во октомври, Goldman Sachs доби зелено светло целосно да го преземе својот бизнис со хартии од вредност. И Морган Стенли го следеше примерот со сопствената победа во декември, кога неговиот кинески партнер рече дека американската банка планира да го зголеми својот удел во брокерскиот потфат на 94 проценти.

На почетокот на оваа недела, кинескиот регулатор за хартии од вредност соопшти дека го прифатил барањето од BNP Paribas за основање фирма за хартии од вредност, со што компанијата ќе биде чекор поблиску до проширување на своето присуство во земјата.

Значајни откритија за овие банки доаѓаат околу две децении откако Кина се приклучи на Светската трговска организација и вети дека ќе го отвори својот финансиски сектор.

Иако напредокот е бавен веќе некое време, земјата објави во 2019 година дека целосно ќе ги отстрани ограничувањата за странска сопственост за финансиските компании следната година, набргу откако кинескиот претседател Кси Џинпинг и поранешниот американски претседател Доналд Трамп се согласија да ги рестартираат трговските разговори.

Ентузијазмот на глобалните банки и менаџерите на средства, исто така, доаѓа со ризици, како што е зголемената неизвесност околу политичката и регулаторната клима во Кина, како и растечките тензии меѓу Пекинг и другите земји.