Годишните производни цени во Кина паднаа деветти месец по ред во јуни, додека потрошувачките цени беа непроменети, покажаа официјалните податоци во понеделникот, што ја нагласува длабочината на предизвиците што тежат на втората по големина економија во заживување на побарувачката и заживување на растот.

Податоците за инфлацијата во понеделникот ги надминаа очекувањата на пазарот, нудејќи свежи докази дека кинеската економија може да бара посилна политичка поддршка за да го одржи закрепнувањето на земјата од строгите ограничувања „нулта епидемија“ кон крајот на минатата година.

„Мислам дека денешните бројки се всушност пониски од очекуваното, особено во делот на потрошувачите од пресметката на инфлацијата – ние всушност влегуваме во зона на дефлација“, изјави за „Си-Ен-Би-Си“ Хонг Хао, главен економист во Grow Investment Group.

„Во моментов, мислам дека владата сè уште дебатира како најдобро да и помогне на економијата“, рече Хонг. „Во вториот квартал, бидејќи економските бројки ќе бидат посилни од првиот квартал поради пониската основа, затоа е малку веројатно дека ќе видиме итен спас за економијата.

Производните цени потонаа за 5,4 отсто во јуни во однос на претходната година и паднаа за 0,8 отсто во однос на еден месец порано, според Националното биро за статистика на Кина. Тоа беше послабо од анкетата на Ројтерс која очекуваше годишен пад од 5,0 отсто, во споредба со годишниот пад од 4,6 отсто во мај. Годишниот пад во јуни беше деветти по ред пад за Кина и најстрмниот од декември 2015 година.

Слабите производни цени „делумно може да се припишат на повисоката база на споредба, бидејќи глобалните цени на суровините скокнаа пред една година по руската инвазија на Украина“, рече Жичун Хуанг од Капитол економикс во белешката во понеделникот.

„Дефлацијата на PPI најверојатно донекаде ќе се ублажи во втората половина од годината, делумно затоа што потрошувачката на инфраструктура треба да ги намали цените на производите“, додаде тој.

Годишната инфлација на потрошувачките цени беше непроменета во јуни – поттикната од падот на цените на свинското месо од 7,2 отсто – под очекувањата за пораст од 0,2% во анкетата на Ројтерс и послаба од добивката од 0,2% во мај. Месечната инфлација на потрошувачките цени во јуни беше послаба од 0,2%, што е послабо од очекувањата за рамен раст и по падот од 0,2% во мај. Месечниот пад беше петти по ред пад за Кина.

Базичната инфлација, која ги исклучува трошоците за храна и енергија, беше 0,4% во јуни, наспроти 0,6% во мај, пишува SEEbiz.eu.

„Дефлацијата на цената на горивото, клучен двигател на неодамна пригушената вкупна инфлација, најверојатно ќе се намали во текот на следните месеци“, рече Хуанг. „Имајќи го тоа предвид, очекуваме вкупната инфлација да се искачи на околу 1% до крајот на оваа година. Но, тоа сепак би било меко и нема да ја ограничи способноста на Народната банка на Кина дополнително да ја олесни политиката“.

Кинеската централна банка ги намали стапките во август и започна уште една рунда намалувања неодамна во јуни.

Во соопштението објавено на крајот на јуни по кварталниот состанок на Комитетот за монетарна политика, Народната банка на Кина призна дека слабата побарувачка и слабиот раст се одговорни за млакото и нерамномерно закрепнување на растот. Исто така, повтори дека монетарната политика треба да биде „прецизна и силна“.

Променливите цени во Кина веројатно ќе ги подигнат пазарните очекувања за позначаен сет на политички мерки од состанокот на Политбирото подоцна овој месец, каде што врвот на  Комунистичка партија традиционално ги анализира економските перформанси на земјата во првата половина од годината.