Овој потег има за цел да спречи системски ризици, бидејќи претходните мерки не успеаја да го намалат ентузијазмот на купувачите на домови

Кинеските регулатори ќе воведат ограничувања на банкарското кредитирање на секторот за недвижнини за прв пат во серијата напори за спречување на системски ризици по низата ограничувања на имотот во последниве години кои не постигнаа многу за да го намалат ентузијазмот на купувачите, пренесува Блумберг.

Врз основа на новиот механизам, кој стапува на сила на 1 јануари 2021 година, заемите за претприемачи ќе бидат ограничени на 40% за најголемите државни доверители во земјата, а заемите за хипотека на банките не треба да надминуваат 32,5% од преостанатите нивните заеми, соопштија Националната банка на Кина и Кинеската регулаторна комисија за банкарство и осигурување во заедничкото соопштение издадено во четвртокот. Банките што го надминуваат лимитот ќе имаат грејс период до четири години за да ги исполнат барањата.

Овој потег ја покажува решеноста на властите да го држат под строга контрола секторот подложен на ценовни балони и да ја ограничи задолженоста на некои од најголемите претприемачи во земјата. Цените на становите во Кина продолжуваат да растат и покрај долгогодишните регулаторни ограничувања, предизвикувајќи незадоволство кај јавноста и зголемување на финансиските ризици бидејќи заемодавателите сè повеќе се потпираат на секторот за зголемување на профитот.
„Новата политика е во согласност со насоката на зајакнување на следењето и спречувањето на ценовните балони. Ова дополнително ќе ги поткопа ставовите на инвеститорите кон акциите на компаниите за недвижнини “, коментира Чунгвеи Хуанг.
Индексот на градежните компании во Шангај годинава падна за 10 проценти, додека реперот за Шангај композит порасна за 14 проценти.

Претходно оваа година, кинескиот регулатор за домување и централната банка побараа од 12 градежни компании, вклучувајќи ги Кина Евергранде Груп, Санак Чајна Холдингс и Кина Ванке, да ги објават своите финансиски резултати, вкупните долгови и деловните податоци на 15-ти секој месец. за да ја следат нивната финансиска стабилност.

Новите цени на становите се зголемија за 0,12% минатиот месец, што е најбавно темпо од февруари, бидејќи пошироките ограничувања на имотот ја намалија побарувачката, поттикнувајќи ги градителите да ги намалат цените. Сепак, тие растат секој месец од средината на 2015 година.

Засега, обновениот страв да не се пропушти можноста за пораст на цените и итната потреба да се заштитат од очекуваната инфлација ја одржуваа побарувачката за станови. Растот на кредитите продолжи бидејќи монетарното олеснување продолжува да го поддржува закрепнувањето од пандемијата.

Банките ќе бидат поделени во пет категории и ќе бидат предмет на различни плафони на нивните заеми за инвеститори и купувачи на домови. Иако повеќето од нив во моментов имаат изложеност на недвижнини што ги исполнуваат границите, оние што ги надминуваат границите ќе се соочат со дополнителни побарувања за капитал, се вели во соопштението.

Новата политика може „да им помогне на учесниците на пазарот да создадат стабилни очекувања во политиката и да промовираат стабилен, здрав и одржлив развој на пазарот на недвижнини“, се вели во соопштението.