Кинеската автомобилска компанија БИД ја престигна Тесла во вториот квартал од оваа година бидејќи забележа рекордна продажба на хибридни и електрични возила.

БИД продаде повеќе од 700.000 возила во периодот меѓу април и јуни, што е речиси двојно повеќе од продадениот број во истиот квартал минатата година, со што е поставен нов квартален рекорд. Од друга страна, американската компанија Тесла во неделата објави дека постигнала најдобри квартални резултати бидејќи произвела речиси 480.000 возила и испорачала повеќе од 466.000.

Во јуни, БИД продаде вкупно 253.046 возила со нови енергетски возила, што е за 89 отсто повеќе од претходната година, според документите на компанијата објавени во неделата, пренесува Си-Ен-Ен. Тоа беше најдобрата месечна продажба што некогаш ја постигнал. Новите енергетски возила вклучуваат хибриди кои се напојуваат со батерии, како и plug-in хибриди.

Tesla и BID се меѓу најпродаваните производители на електрични возила во светот. BID сè уште заостанува зад Tesla на глобално ниво во продажбата на чисто електрични возила. Но, во Кина, компанијата со седиште во Шенжен оди напред како премиум автомобилски бренд.