Кина  планира строго да ги регулира криптo – валутите . Сепак, кинеската централна  банка планира до крајот на годината да се истражуваат можности да лансираат свои дигитални валута.

 

Имено, со објавувањето на одлуката за забраната на централната банка на Кина објави дека оваа година ќе започне со истражување и потенцијал за развој на своја дигитална крипто- валута .

 

Кинеските власти во исто време под чадорот на централната банка работат и на големи блокчејн проект.

 

Можни апликации на оваа технологија според Кинезите се во државните институции кои преку оваа технологија безбедно ќе разменуваат документи и доверливи податоци.