Кинеската репресија врз приватните компании ја избриша пазарната вредност од повеќе од 1,2 трилиони долари за многу моќни кинески компании, предизвикувајќи страв за иднината на иновациите во втората по големина светска економија.

Крајната цел на агресивните напори на Пекинг за контрола не е да се создаде хаос. Владата сака да им стави до знаење на своите корпоративни шампиони дека експлоатацијата на капиталистичките пазари е во ред, се додека е под услови на владејачката Комунистичка партија на Кина.

Тешките продажби се забрзаа во последните месеци, бидејќи кинеските власти ги казнуваат компаниите, забрануваат апликации во продавници и бараат некои компании целосно да ги ревидираат своите бизниси.

Пазарната вредност од стотици милијарди долари беше избришана само минатата недела, откако регулаторите објавија ограничување на кинеската профитабилна образовна индустрија и секторот за испорака на храна, пишува Си -Ен -Ен.

Начинот на кој Пекинг гледа на тоа, напорите за спречување на приватното претприемништво се насочени кон заштита на економијата и граѓаните на земјата од нестабилност. Тие, исто така, имаат намера да ги решат долгогодишните проблеми поврзани со прекумерната работа, приватноста на податоците и нееднаквоста во образованието.

„На крајот, Пекинг работи на сузбивање на приватниот бизнис со контрола. Главниот приоритет е да се спречи однесувањето кај приватните компании, што може да доведе до понезависни и потенцијално неконформистички активности, што го поткопува моделот на Пекинг насочен кон државата “, рече Алекс Капри, истражувач во фондацијата Хинрих.

Корпоративната Кина беше потресена од реформите во Пекинг. Владата прво се фокусираше на технологијата, нагло го повлече своето ИПО за групата „Ант“ во ноември. Компанијата, најпозната по својата апликација за плаќање Alipay, подоцна доби наредба да го преструктуира својот бизнис и да стане финансиска холдинг -компанија.

Ниту еден дел од технолошката индустрија не е поштеден од надзорот. „Алибаба“ беше казнета со рекордни 2,8 милијарди долари, откако регулаторите ја обвинија компанијата за е-трговија дека се однесува монополистички.

Приоритетна прераспределба на богатството

Други компании, вклучувајќи ги и социјалните медиуми и гигантот за игри Тенсент (TCEHY) и платформата за е-трговија Pinduoduo (PDD), исто така, беа изведени пред властите кои ги истражуваат наводните антиконкурентни однесувања.

На почетокот на минатиот месец, на Диди му беше забранет пристап до продавници за апликации, кратко откако компанијата излезе на берза во САД.

Регулаторите го свртеа своето внимание и кон други индустрии. Властите издвоија други кинески компании кои котираат во САД и ги испитуваат за прашања поврзани со безбедноста на податоците.

На 24 јули, Кина им забрани на едукативните и приватните туторски компании да остваруваат профит или да собираат средства на берзите, што се драматични нови правила кои речиси сигурно ќе принудат многу големи компании да го преиспитаат целиот свој бизнис модел.

Сузбивањето, како што рекоа аналитичарите на Голдман Сакс, е без преседан во однос на неговото времетраење, интензитет, обем и брзина на објавување нови политики.

„Кинеските власти и даваат приоритет на социјалната заштита и прераспределбата на богатството над пазарите на капитал во областите што се сметаат за социјални потреби и јавни добра“, велат тие.