Референтните стапки на кредитите во Кина останаа непроменети бидејќи втората по големина економија во светот продолжува со солидното закрепнување од кризата со коронавирусот.

На последниот состанок годинава, Народната банка на Кина ја задржа едногодишната каматна стапка на 3,85%, а петгодишната каматна стапка на 4,65%.

Едногодишните и петгодишните каматни стапки последен пат беа намалени во април годинава. Оваа едногодишна каматна стапка беше намалена за 20 основни поени, а петгодишната каматна стапка за 10 основни поени.

Каматната стапка на заемите е утврдена на месечна основа врз основа на средствата презентирани на 18 кинески банки, иако централната банка (PBoc) има влијание врз утврдувањето на каматната стапка. Оваа нова каматна стапка ги замени традиционалните референтни каматни стапки на заемите во август 2019 година.

Бидејќи кинеската економија продолжува силно да се опоравува од падот предизвикан од пандемијата на коронавирусот на почетокот на оваа година, PBoC веќе го пренасочи својот фокус од мерки за зголемување на растот назад кон управување со финансиски ризици.

Со оглед на фактот дека кинеската влада веќе гледа на постепено повлекување на политичката поддршка, централната банка на земјата најверојатно ќе започне со подигање на своите политички нивоа следната година, предвидуваат голем број економисти. Просечните очекувања се банката да ги зголеми каматните стапки за 30 основни поени во 2021 година.