Програмите за сопственост на Кина можат да предизвикаат проблеми за престижните мега-проекти во Лондон, Њујорк, Сиднеј и други градови, бидејќи проект менаџерите зад нив се тркаат за финансии.  

Евергранде Групацијата доминираше во кризата со ризикот од трилион долари, која произлегува од некои од нивните ривали кои се натпреваруваа за изградба на повисоки и поголеми облакодери.

Шангај-Гренланд Холдингс, штотуку ја изгради највисоката станбена кула во Сиднеј, планира да го стори истото во Лондон и поседува проекти кои чинат милијарди долари во Бруклин, Лос Анџелес, Париз и Торонто. Evergrande и Kaisa Group, се обидуваат да ги продадат зградите во Хонг Конг за да ги искористат очајно потребните пари. Guangzhou R & F Proverties е уште една голема фирма во фокусот откако бараше итна готовина овој месец.

Има два гигантски недовршени проекти во Лондон, вклучувајќи го и еден со десетина облакодери до Темза, како и бројни згради во Австралија, Канада и САД. Портпаролот на R & F во Лондон вели дека останал “целосно посветен” на сите нивни британски проекти.

Компанијата има речиси 8 милијарди долари долг за да го отплати во следните 12 месеци, само 2 милијарди долари слободно достапни во готовина и со продажбата од 30% во текот на минатиот месец. “Капацитетот на R & F за да се справи со долгорочниот долг ќе зависи од извршувањето на продажбата на имотот”, вели С & П, предвидувајќи дека сите згради, хотели и разни удели во проекти би можеле да бидат продадени. Фич во меѓувреме проценува дека R & F има 836 милијарди јуани (130 милијарди долари) на средства, кои потенцијално би можеле да се продадат. OceanWide изјавува дека “активно дискутира за” ситуацијата со проектот Сан Франциско и вклучените доверители.

Кинеските програмери по расфрлањето на повеќе од 28 милијарди фунти во Лондонските проекти во 2018 година, тие поминаа 1,5 милијарди фунти во првата половина од 2021 година, покажува реалната капитална аналитика. Стефани Хајд од Велика Британија Главен извршен директор на фирмата за недвижнини Џонс Ланг Ласал, изјави за Ројтерс дека ако тие одлучиле да продадат се, тие веројатно ќе ги најдат купувачите релативно брзо. Крис Гор, директорот во фирмата за недвижнини Ависон Јанг, рече дека не бил свесен за ненадејни планови за продажба, но дека притисокот ќе се зголеми на кинеските фирми ако продолжи кризата дома. “Нема да има проблем ако неколкумина сакаа да ги продадат наизменично, но ако одеднаш сакаат да излезат во исто време на пазарот е потешко за продажба” додава тој.