Нова Љубjанска банка (НЛБ) ќе затвори три филијали во Словенија на 1 октомври, што е продолжение на „оптимизацијата на деловната мрежа“.

Се затвораат филијалите Гриш-Крчко, Мута и Љубно об Савињи.

НЛБ забележува дека корисниците се повеќе користат дигитални деловни методи и проценува дека променетите навики и понатаму ќе имаат значително влијание врз посетите на филијалите.

– Затоа, врз основа на анализата на клучните критериуми како што се профитабилноста, потенцијалот за проширување и географската положба и проектираните услови на пазарот, одлучивме да продолжиме со оптимизирање на нашата деловна мрежа, објасни НЛБ за најавеното затворање на три филијали.

Клиентите се известуваат за промената, а банката ќе се погрижи за пренесување на бизнисот на друга единица најблиску до клиентите или единица по нивен избор.

Банкоматите остануваат во затворените единици, а банката нуди услуги за мобилни филијали на клиенти на помали локации.
Банката ја носи мобилната филијала Bank & Go на помали места каде што нема филијали од ноември минатата година.