Поради пандемијата на коронавирусот, многу работи се променија во секојдневниот живот, вклучително и работното време. Прашањето е, дали сме подготвени за драстични промени, промена на местото каде работиме, како и промена на работното време?

Додека некои се надеваат дека ќе можат да продолжат да работат од дома во иднина, други со нетрпение чекаат враќање на своите работни места на кои работеле пред пандемијата на коронавирусот. Многумина се прашуваат дали работната структура ќе се врати на она пред пандемијата, дали работното време ќе трае од 8 до 16 часот пет дена во неделата, итн. Новите предлози за работна структура се фокусираат на поголема флексибилност, додека некои се подраматични. Некои експерти за продуктивност на трудот предлагаат откажување од пет работни дена, традиционално работно време и работни места. Доколку компаниите и работниците се согласат за големи идеи, деловниот свет ќе изгледа многу поразлично отколку пред една година.

Работа на системот 3-2-2

Оваа структура вклучува три работни дена во канцеларија, два работни дена од дома и два слободни дена. Тоа е предлог предложен од академиците Лорен Ц. Хоу, Ешли Виланс и Јохен И.Менгес. Клучот е во флексибилноста затоа што работниците можат да изберат кој начин на работа им одговара најмногу и тие би ја координирале работата со нивниот приватен распоред. Ова е драстична разлика од кинескиот распоред 9-9-6 каде вработените работат од 9 до 21 часот шест дена во неделата.

Моделот 3-2-2 може да се разликува во различни организации, особено во големите компании со голем број вработени. Целта ќе остане иста, да ги почитуваме желбите на вработените и да ја одржуваме соработката и продуктивноста на највисоко ниво.

Работна недела од четири дена

Четиридневниот концепт не е ништо ново. Некои компании го тестираа овој експеримент и експериментираа со него. Предлогот постои од 70-тите години на минатиот век и се спроведуваше спорадично во изминатите децении. Резултатите беа измешани. Сепак, вработените повикуваат на овој концепт за време на пандемија, надевајќи се дека тоа е пореално решение сега повеќе од кога било досега. Една од причините е што многумина заклучија дека работата од дома е поефикасна и попродуктивна и дека не им требаат пет дена за да работат дома. Истражувањето спроведено во САД покажа дека 51 процент од испитаниците се попродуктивни дома, дури и ако имаат деца.Можно е ова да резултира во подобра концентрација и фокус без влијание на шум и други колеги. Вториот елемент е дека едноставно нема доволно работа за сите пет дена, а работниците наоѓаат време да го поминат времето само за на крајот да го исполнат работното време. Покрај тоа, предолгото останување на работа може да има негативно влијание врз продуктивноста, како и врз последиците од менталното здравје.
Четиридневниот концепт започна со тестирање во Унилевер во Нов Зеланд во декември. Работниците работат 80 проценти од времето, но добиваат целосна плата и постигнуваат 100 проценти од нивните деловни цели. Исто така, самите работници избираат слободен ден, со што се овозможува поголема флексибилност во подобрувањето на здравјето.

Пандемијата на коронавируси продолжува да влијае на размислувањето и вредностите на луѓето, но исто така и на очекувањата на вработените. На некој начин, концептот 3-2-2 изгледа пореален бидејќи вработените сакаат поголема флексибилност. Сепак, овој концепт не е значително имплементиран додека четиридневниот концепт веќе го користат некои компании, додека други размислуваат за негово воведување.

Од друга страна, има и такви кои не сакаат да се откажат од типичната работна структура затоа што веруваат дека тоа би и дало предност на конкуренцијата, ќе ги принуди клиентите да чекаат, ќе го загрози здравјето на работниците и корпоративниот свет каков што го знаеме .

Некои компании откриле дека флексибилната работа од дома е погубна за нив, а пример е Yahoo, кој во 2013 година ги принуди вработените да се вратат во традиционалната структура. Постојат и критичари на четиридневниот концепт кои тврдат дека вработените можат да ги пренесат своите навики на „губење време“ на работа на нов концепт што би бил „награда за неефикасност“. Критичарите велат дека ако вработените можат да завршат петдневна работа за четири дена, тие едноставно не даваат се од себе на работа.

Дури и оние кои се залагаат за концептот 3-2-2 и четиридневната работна недела признаваат дека овие системи имаат недостатоци.

За да се избегне тоа, потребно е канцелариите да имаат вистински луѓе од вистинските тимови, додека другите се дома, а на менаџерите им е да направат распоред за никој да не остане настрана.

Унилевер планира да го продолжи својот експеримент, кој ќе го задржи само ако даде видливи резултати. Според планот, експериментот ќе трае до декември годинава.