Според Меѓународниот монетарен фонд, САД ја имаат најмоќната економија на светот.  Таа во 2018 година изнесува 20.4 трилиони долари, а лани била 19.4 трилиони долари.  Зад нив е Кина со 14 трилиони долари, или 2 трилиони повеќе од лани.  Јапонската економија „тежи“ 5.1 трилиони долари.

И Европа е на врвот. Германија има економија од 4.2 трилиони долари, Велика Британија 2.94 трилиони долари, а Франција 2.93 трилиони долари. Зад Франција е Индија, па Италија, Бразил и Канада. Кина и Индија имаат голем напредок.