Најмоќните жени во банкарството ги преобликуваат не само нивните институции, туку и нивната индустрија. И секоја го прави тоа на свој уникатен начин. Американскиот портал, The American Banker, секоја година прави листа на намоќните банкарки.

Кети Бесант, главен оперативен и технолошки директор на Банката на Америка е на врвот на нашето рангирање оваа година, како одраз на зголемената важност на технологијата во деловната стратегија во целото банкарство и нејзиното раководство за прашања кои се клучни за начинот на адаптација на индустријата на дигиталната револуција.

Кети Бесант

Елен Алемани е познато лице во банкарскиот сектор. Иако неколку години се одвои од банкарството, се враќа како претседател и извршен директор на CITI Group.

Надита Бакши ја започнува својата втора година како претседател и извршен директор на Банката на Западот, единица на францускиот банкарски гигант БНП Парибас.

Хана Гроув, Тереза ​​Таннер и Бет Џонсон исто така се новодојдени во најмоќната женска ранг-листа. Таннер,  главен административен офицер и заменик претседател  на Fifth Third Bank , го надгледува брендирањето, новите рекламни кампањи и бенефициите за новите вработените. Но, можеби најинтересно е како таа ја предводеше единствената иницијатива која има за цел да ги задржи новите мајки да не ја напуштат компанијата – која нуди бесплатна помош за бремените вработени и оние со деца до една година. Одлуката да им се помогне на новите мајки беше одговор на реалноста дека жените честопати се откажуваат од работaта за да се грижат околу нивните деца.

Тереза Таннер

Џонсон е главен маркетинг офицер и раководител на стратегијата за потрошувачи за новата Независна Граѓанска Финансиска Групација, каде што гради база на податоци за да ги подобри услугите кон клиентите.

Во рангирањето, исто така, се наоѓаат долгогодишните познати имиња како што се Маријан Езеро и Санди О’Коннор од JPMorgan Chase, Барбара Дезоер и Џејн Фрејзер од Ситигруп и Дајан Рејес од ХСБЦ.